zondag 11 oktober 2015

Avond diensten bij Mercure Hotel Zwolle

Naast de ochtend diensten heb je natuurlijk ook nog de sluitdiensten/avondiensten.  Ik werk tenslotte niet voor niets in een restaurant.

De sluitdiensten beginnen voor mij altijd om 15:00 uur. Dan is er altijd nog genoeg te doen, meestal moet het buffet nog worden schoongemaakt en worden bijgevuld van het lunchbuffet. Het buffet moet er altijd super schoon uitzien natuurlijk, het is tenslotte het visite kaartje van het eten om het zo maar even te zeggen. We hebben een aparte wijk in het restaurant waar het ontbijt altijd is. Deze tafels worden de dag ervoor al helemaal klaar gemaakt voor het ontbijt, dit doe ik meestal gelijk om 15:00 uur. Behalve als we s'avonds een reservering hebben voor 1 groep of meerdere groepen. Groepen doen we altijd aan de ontbijtkant omdat we gewoon niet genoeg ruimte hebben in het '`a la carte' gedeelte.

Als dat allemaal af is bij het buffet en de tafels ect. Ga ik het businesspoint checken. Dit is weer een speciaal gedeelte in het restaurant waar de zakelijke gasten onbeperkt van een dranken buffet kunnen genieten en ze onbeperkt zaken kunnen doen. Een geweldige uitvinding vind ik zelf, zakelijke gasten willen nou eenmaal niet gestoord worden. Ze betalen 7,50 euro voor het 1ste uur per gast en het volgende uur 5,00 euro. Geen geld vind in zelf want als je 2 kopjes koffie drinkt en een plak cake of een muffin neemt heb je het er al uit! Het scheelt natuurlijk dat je hier geen personeel hebt lopen dus daar heb je geen kosten aan. Het enige wat er moet gebeuren is het businesspoint schoonmaken. Dit gebeurt alleen als er geen gasten meer zitten. Koffie machines schoonmaken, tafels leegruimen schoonmaken, dranken aanvullen en natuurlijk het buffet schoonmaken.

Hierna heb ik meestal eetpauze dat is meestal van 16:30 tot 17:00. Prima eettijd vind ik zelf!

Na het eten maak ik het restaurant klaar voor a la carte, alle tafels worden opgedekt en het brood wat de gasten vooraf krijgen word klaargezet. De kaarsen worden vervangen en aangestoken, zo heeft het restaurant een gezellige sfeer. Zelf kan ik nu ook alle reserveringen uitwerken en zet ik alle reserveringen weg. Deze opdracht stond in mijn bpv boek en heb ik met mijn leermeester behandeld.

De keuken is open tot 10:00 uur en daarna is het tijd om alles schoon te maken, koffiemachines, het restaurant, de biertap ect. De dranken worden aangevuld in de koelkast en de lege flesjes worden netjes gesorteerd. Alles word klaargezet voor het ontbijt zodat die s'ochtends genoeg tijd hebben om het ontbijt verder af te maken. Als laatst word de kassa natuurlijk geteld, dit kan ik nu zelf. Wat natuurlijk super handig is als je niet sluit met een duty manager, ik ben natuurlijk leerling leidinggevende dus moet ik dat kunnen!

Als de afdracht is weggebracht naar de receptie is het tijd om een lekker sluitdrankje te nuttigen met mijn gezellig collega's.