vrijdag 12 december 2014

druk druk druk.

Het is een drukke tijd de december maand. Kerst komt eraan, en dat word hard zwoegen bij Van der Valk Hotel Zwolle.

We zijn nu 3 a 4 maanden onderweg, en het gaat al helemaal soepeltjes. Ik loop nu alleen wijk, waar ik heel trots op ben omdat dat snel gegaan is. Ze zien in dat ik het kan, en dat is heel erg fijn. Af en toe sta ik bij het luik, maar dat komt misschien nog maar 1 keer in de week voor.

Laatst stond ik chef koud luik, een eitje dacht ik! Maar er komt wel wat meer bij kijken. Toen ik de functie kreeg was het 1 dikke chaos bij het luik. Het hele scherm was groen, HELP dacht ik. Met die stress situaties moet ik proberen om te gaan. Ik bleef in de stress sfeer hangen en dat is echt niet goed, hoofdpijn zweethanden. Dat hoort niet! Ik dacht dat ik de shit inging maar uiteindelijk bleek het dat alles juist heel goed was gegaan! Ik moet meer vertrouwen in mijn kunnen hebben. Dan gaat het allemaal vanzelf want ik kan het wel!

Vorige week was er een lastige situatie ontstaan. Ik liep in wijk 7 en alles liep daar op rolletjes. Alles ging perfect. Maar toen mijn collega in wijk 2 (de drukste wijk) ziek naar huis ging ontstond er chaos. De wijk zat bomvol, en er moest iets gebeuren! Ik nam het initiatief ik nam de wijk over. Even slikken en doorgaan. Het was echt verschrikkelijk, elke gast in de wijk was geïrriteerd ze waren natuurlijk al heel lang aan het wachten. Ik nam deze complete chaos dus over. Uiteindelijk liep het wel goed af, maar ik moest rennen om de gasten nog een beetje tevreden te kunnen stellen. Het was bijna niet meer menselijk. Ik had een luikloper gevraagd me te helpen omdat ik het niet alleen kon handelen op het drukste moment. Ze hielp me gelukkig heel goed. Er was een meneer die heel erg boos was dat zijn dessert zo lang duurde, terwijl ik deze tijdig had doorgevraagd. Bij het koude luik was er ook chaos waardoor het zo lang duurde. Ik kreeg een standje van een chef dat het mijn eigen verantwoordelijkheid was. Waarbij ik dacht HALLO, ik probeer de boel te redden en dan dit? Later maakte ze excuses en zei de dat ik het goed had opgelost. Dit was fijn om te horen, en alles liep gelukkig goed af.

Wat ik hiervan heb geleerd, en wijk met ontevreden gasten is een wijk die niet gered meer kan worden. Hoe hard je ook loopt hoe hard je best ook doet. Je kan de avond niet meer goed maken. Dus tijdig elke gast tevreden stellen is van belang voor goed verloop van de dag/avond.

maandag 27 oktober 2014

Hoger op

De tijd gaat snel en de eerste 2 maanden zitten er bijna op. Na bijna 260 uur te hebben gewerkt de afgelopen 2 maanden ken ik het bedrijf al bijna op mijn duimpje.

Er komt steeds meer afwisseling en ik begin in het bedrijf steeds meet op te vallen. Dat vind ik erg fijn omdat ik nu als collega word gewaardeerd. In het begin dacht ik daar wel anders over. Ik krijg met sommige collega's echt een vriendschap wat natuurlijk heel prettig werkt.

Ik krijg steeds meer verantwoordelijk heden en dat vind ik echt super! Steeds meer nieuwe dingen die ik kan leren. Ik ben natuurlijk een volwaardige luiklopen, bij het luik weet ik en kan ik alles. Een hele goede basis voor de rest. Ik loop nu steeds vaker wijk waar ik meer verantwoordelijk heden door krijg. Met de kerst moet ik alleen in een wijk kunnen, daar heb ik zelf veel vertrouwen in omdat ik vind dat ik dat eigenlijk allang alleen kan!

Gister heb ik deur dienst gedraaid, dat vond ik echt super leuk! Gasten ontvangen, hun naar hun tafel brengen. En vooral het spelen met tafels om iedereen in het restaurant te kunnen 'proppen'. Ik moest de live on cooking verkopen en zoveel mogelijk mensen naar boven proberen te lijden. Dat vond ik erg uitdagend. Wij verkopen namelijk geen 'nee'. We bieden een alternatief, de hotelbar de lounge of de live on cooking.

Veel geleerd dus, en ik klim langzaam op de ladder naar boven!

dinsdag 23 september 2014

De eerste weken bij Van der Valk hotel Zwolle.

Zo de eerste 3 weken zitten erop. Dat was wel even wennen om opeens een collega te zijn van 250 andere werknemers. De tijd gaat snel en ik heb het gevoel alsof ik er al maanden werk.

Ik omschrijf mijn eerste dag meer als een ramp. Alles was nieuw, nieuwe mensen nieuwe technieken en een nieuw systeem. Ik werd regelrecht in het diepe gegooid, een kleine rondleiding en dan moest in maar alles weten. Dat vond ik erg lastig. Het was vooral moeilijk om in de groep te komen met de vaste collega's die er al zo lang werkten.

Nu ben ik dan 3 weken verder en gaat het al heel soepel. Ik ken bijna iedereen, en kan goed met de meesten overweg. Het werk word ook steeds leuker omdat je de routine leert kennen en het systeem snapt. Voor mij is het allemaal zo nieuw bij Van der Valk, omdat het zo'n groot bedrijf is. Voor mij is het nog gewoon een fabriek waar massa productie word geproduceerd. Maar steeds meer begrijp ik het concept van Van der Valk, een hotel waar iedereen welkom is en alles mogelijk is op wat voor een manier dan ook.

Vaak doe ik ook de 'room service' wat ik nog nooit eerder had gedaan. Ik vind het wel leuk om te doen omdat je bij gasten in hun prive omgeving komt en dat is toch wel interessant.


dinsdag 26 augustus 2014

Introductie dagen HCEM

Woensdag 20 augustus begonnen de introductie dagen op Landstede. 3 dagen lang werden wij volgepropt met informatie over onze nieuwe opleiding. Erg interessant wat Dhr. Faber ons allemaal kon vertellen over de komende 3 jaar.

Woensdag heb ik kennis gemaakt met de rest van onze HCEM groep, een aantal had ik al ontmoet op de kennismakingsdag. In het begin was het allemaal nog een beetje onwennig, maar dat trok al snel bij. Het is erg leuk om met mensen samen een opleiding te doen als je je in de zelfde dingen interesseert. Woensdag hebben we in groepjes gewerkt aan een woord web over wat wij van de opleiding verwachtte.

Op donderdag werden we in groepjes ingedeeld en kregen we een bepaald onderwerp over onze opleiding waarvoor we een presentatie moest voorbereiden. Ik mocht met een mede student aan de gang met het onderwerp : 'wees oprecht'. We vonden dat een moeilijk onderwerp om 10 minuten over te praten, maar dat ging uiteindelijk beter als gedacht.

Op vrijdag moesten we onze presentatie presenteren aan 2 docenten van de opleiding, de klas en natuurlijk aan meneer Faber. Alle presentaties waren zeer verrassend. En wij waren uiteindelijk ook tevreden met het resultaat.