zondag 27 september 2015

Ontbijt diensten.

Bij Mercure Hotel Zwolle draai ik de laatste tijd veel ontbijt diensten. Dit had ik ook wel is gedaan bij mijn oude leerplek ;'Van der Valk'. Maar daar had ik een keer een ontbijtdienstje om een uurtje of 8, nu is dat wel anders..

Mijn ontbijtdiensten variƫren van 5:00 tot 9:00. Als ik dan toch vroeg op moet doe het dan maar lekker extreem, 5:00 beginnen is echt ontzettend vroeg! Het wend wel en je hebt ongelofelijk veel vrij tijd overdag omdat je om 2:00 uur al vrij bent!

Bij Mercure hebben we geen ontbijt-kok dat ben ik namelijk zelf of het moment als ik om 5:00 begin. Om 6:30 staan de eerste gasten al te wachten om hun ontbijt te mogen nuttigen van het buffet. Alles moet dan ook klaar staan en ik ben de gene die die taak op dat moment vervult. Dat betekend een ongelofelijk drukke ochtend voor mij. Alles moet gedaan worden zoals: brood moet worden afgebakken, eieren moeten worden gekookt, roerei moet worden gemaakt, bacon moet worden gegrillt, een hele waslijst wat er allemaal moet gebeuren in ongeveer een uur. Dit heb ik eerst 2 keer samen met mijn leermeester gedaan, alles wat hij deed schreef ik op in een schriftje. Dat schriftje stond al snel 3 bladzijden vol met alle informatie en handelingen die je s'ochtends allemaal moet doen.

Na de 2 keer samen met mijn leermeester mocht ik het zelf gaan doen. Hij was er natuurlijk wel bij om een oogje in het zeil te houden. Het ging uiteindelijk heel goed en hij hoefde maar op een paar puntjes bij te sturen.

Na 6:30 komen de gasten binnen en is het verder een eitje, bordjes uithalen en het buffet bijhouden. Want ja als de bacon op is moet toch iemand het bijmaken!

zaterdag 12 september 2015

Nieuwe leerplek

De eerste 2 weken van het nieuwe leerjaar zitten erop. 1 september ben ik begonnen op mijn nieuwe leerplek, Mercure hotel Zwolle. Dit bedrijf heb ik leren kennen door een aantal vrienden, kennissen en oud collega's zij hadden hier allemaal al gewerkt. Ze zeiden Mercure is een heel leuk bedrijf, dus ik ging solliciteren en werd in februari al aangenomen.

Nu ben ik 2 weken werkzaam bij Mercure. De eerste dag bij Mercure was ongelofelijk wennen. Dit is zo'n groot verschil met Van der Valk! Ik moest weer even in een soort 'chill' stand komen. Dat klinkt natuurlijk niet goed, maar ik hoefde opeens niet meer op mijn tenen te lopen. Bij valk stond er altijd zo'n druk om te presteren op je en bij Mercure merk ik dat het meer om het leergebied gaat.

Mijn eerste werkdag begon om 7 uur s'ochtends, jeetje wat vroeg dacht ik. Maar op zich mocht ik niet klagen want op mijn rooster stonden bijna alleen maar tijden van 5:00 beginnen. Ik moest me aanpassen aan een nieuw ritme, dat ging me wel goed af. Ik ben er nu bijna aan gewend dat ik soms om 3:45 op moet staan, al denk ik dat die tijden nooit zullen wennen haha.

De werksfeer bij Mercure is heel fijn. Ik heb leuke collega's leren kennen. Ik ben veruit de jongste werknemer bij Mercure. Iedereen die daar werkt is rond de 40 jaar. Dat is nogal een verschil vergeleken mijn vorige werkplek. Hier moest ik wel even aan wennen, maar iedereen deed gelijk heel aardig tegen me waardoor ik me al snel op mijn gemak voelde.

Het is over het algemeen veel rustiger bij Mercure dan bij Van der Valk. Maar dit geeft mij wel de kans om meer te leren en om meer aandacht aan gastvrijheid te schenken. Bij Mercure hebben we ook drukke dagen, maar je komt thuis met het gevoel: oh, het was druk! Bij Van der Valk kwam ik thuis met het gevoel: oh, ik heb weer lopen rennen. Ik ben dan ook veel minder vermoeid bij mijn nieuwe baan, wat natuurlijk veel fijner werkt. En ik word er ook heel gemotiveerd van omdat ik gewoon meer tijd heb voor gasten.

Een fijn begin!

vrijdag 11 september 2015

Doei Van der Valk!

Zo het eerste schooljaar zit er echt op, en we eindigen dit natuurlijk op het bedrijf. Aangezien het eerste schooljaar eigenlijk al een tijd voorbij was door de zomervakantie. 3 weken geleden had ik mijn laatste werkdag bij Van der Valk Hotel Zwolle. Dit was een soort mijlpaal gevoel voor mij. Je leeft naar zo'n moment toe.

Ik heb een fijn leerjaar gehad bij van der valk hotel zwolle. Ik heb er veel geleerd en veel kennis opgedaan. Dit leerjaar heeft sowieso mijn kijk op de horeca veranderd. Misschien wel in negatieve zin. Ik ben zo anders gaan kijken naar mijn toekomst beeld. Ik ben erachter gekomen dat ik mezelf niet op de werkvloer zie staan tot m'n 67 levensjaar. Ik wil meer, meer leren en hoger op komen. Deze opleiding geeft me een diploma en daar ga ik ook zeker voor. Maar ik denk niet dat ik het hierna erbij laat. De horeca bied op dit opzicht voor mij nog geen toekomst.

Niet te min, vind ik de horeca ongelovelijk leuk werk waar ik zeker wel plezier in heb. Wat ik vooral bij van der valk heb geleerd is werken. Gewoon domweg hard doorwerken. Dat zat opeen gegeven moment in je routine. Ik vond het leuk om in een groot team te werken. Je leert hierdoor hoe je een plek in de groep moet veroveren. In het begin had ik daar erg moeite mee maar mede door mijn collega's heb ik zo'n leuk leerjaar gehad. Ik zie ze nog vaak en ik voel me nog steeds een toekan-werknemer.

Ik zie mezelf nog niet zo gauw terugkomen naar van der valk als medewerker bediening. Ik zou dan een stapje hoger willen. Maar in zo'n groot team is het heel gevaarlijk zoiets naar voren te brengen. Mensen zijn snel jaloers en daarom heb ik geprobeerd me het hele jaar op de achtergrond te houden.

Al met al, een geslaagd jaar. Veel geleerd en dit kan ik allemaal zeker in de toekomst nog gebruiken.