vrijdag 22 april 2016

Proeflokaal

Onze bar genaamd : ´Bartjens´ / proeflokaal, is normaal gesproken alleen s´avonds open vanaf 5 uur. Maar de laatste tijd begint het op de zalen weer lekker druk te worden waardoor je een ontzettend drukke lunch hebt in het restaurant. Afgelopen week was dat het geval, ongeveer 150 lunchbuffet en dat past niet in het gewone buffet gedeelde. Hierdoor hebben we ons à la carte gedeelte in het restaurant ook voor het lunchbuffet gebruikt.

Maar omdat we dit hadden gedaan hadden we geen ruimte meer voor de à la carte lunch, dit hielden we die dag in de bar. Ik stond de hele dag ingepland op ´proeflokaal´ dienst. Dit had ik nog nooit eerder gedaan en vond het daarom ook wel leuk om is te doen.

Ik sta normaal nooit in de bar en vond dit een goed moment om daar een beetje mijn weg te gaan vinden. Eigenlijk veranderde er niet zoveel want het was gewoon ´a la carte´'. Maar toch het is weer een nieuwe locatie om te werken dus is het wel weer even zoeken naar waar alles staat.

De dag verliep soepeltjes en best wel rustig eigenlijk, ik kreeg de drukte niet mee wat er allemaal in het restaurant gebeurde. Het was uiteindelijk nog best wel druk maar het liep wel lekker relaxed omdat niemand in de weg liep.

De dienst was wel erg lang van 8 tot 5, normaal zou ik dit niet lang vinden maar het duurt gewoon erg lang omdat je de hele dag in je eentje in de bar staat.

Ik zou het nog wel eens willen doe als het mij gevraagd werd, er zijn altijd nieuwe dingen waarvan je kan leren!

Externe schooldag ; Librije Zwolle.

Het was weer zover een externe schooldag. Deze dagen vind ik heel erg interessant omdat je kan kijken in het bedrijf van een medestudent. Vandaag mochten we naar de Librije in Zwolle. Dat was nogal wat vond iedereen, want het staat wel bekend als het beste restaurant in Nederland. Met wel 3 sterren! 

We werden hartelijk ontvangen door onze gastvrouw van vandaag Stephanie, ons klasgenootje die bij de librije werkt als leerling. We kregen een heerlijk kopje koffie in nogal wat aparte koffie kopjes, zoals in de foto te zien hieronder. Deze dronken we in de ´loungebar/kelder´ van de Librije. 


Daarna kregen we een rondleiding van Stephanie door heel de librije, eerst gingen we naar de kamers. Alle kamers waren zo mooi en hadden allemaal een eigen stijl gebasseerd op de natuur. 


We kregen bij de rondleiding ook een rondleiding door de keuken en daar werden ons verschillende dingen vertelt over hoe zij hier te werk gingen. Erg interessant. 





Later daarna vertelde de leermeester van Stephanie over de verschillende amuses die de gasten altijd kregen voordat ze gaan dineren. 1 daarvan was de tataar op de hand. En wij mochten dit meemaken. De Leermeester van Stephanie ging bij ieder van ons een tataar op de hand maken. En dat was een hele interessante uitleg & ook nog erg lekker!

Daarna mochten wij genieten van een lunch die ze voor ons hadden voorbereid. Simpel maar lekker en heel gezellig natuurlijk.



Nadat ze ons vol hadden gestopt met verschillende informatie over het hotel & restaurant kregen wij een kleine wijnproeverij. Dit was erg interessant en we gingen ook diep in op de wijnen en alle details ervan. Dit heeft mij erg gemotiveerd om weer meer te gaan doen met wijnen. En het was bovendien ook erg lekker! Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk.




Later hebben we nog even in het winkeltje gekeken van de librije. Hier staan onder andere hun eigen wijnen & producten die ze verkopen.





Het was een zeer motiverende en interessante dag. En ik ben heel erg dankbaar dat we dit als klas hebben mogen doen om een kijkje te nemen in zo´n top restaurant!

Buffetten op de banqueting

Het buffetje op de etage word ongeveer om de 2 a 3 uur veranderd naar het tijdstip. Dat begint met een ontbijt buffetje en zo word het na elk tijdstip van de dag aangepast. Hieronder een aantal voorbeelden van het buffet wat ik zelf heb gemaakt.
Dit is het lege buffet waarmee we elke ochtend beginnen met bouwen van een leuk buffetje.




Dit is het ontbijt buffetje voor alle gasten op zaal. Met croissantjes, koffie broodjes en chocolade broodjes aan de linkerkant. En huisgemaakte lekkernijen op de plateau´s. Aan de rechter kant staat yoghurt met honing en musli.





Daarnaast moeten alle koffie machines ook aan worden gezet en word er melk voor de cappuccino´s aangevuld. Alle gasten kunnen onbeperkt van het koffie&thee buffet genieten en van de lekkernijen.



Thee buffet & Sappen.



Hier staat voor de gasten heerlijk ijswater klaar.
Links : met citroen
Midden: Met sinasappelen
rechts: met limoen



Rond 2 uur word het buffetje veranderd en hebben de gasten geluncht bij het lunchbuffet beneden.
Links ligt vers handfruit.
Op de plateaus liggen verschillende koekjes & verschillende energie repen in stukjes. Boven op het plateau liggen ook verschillende nootjes. 
Rechts daarvan staan verschillende ´Monin´ siropen waarmee je je eigen drankje kan mixen met het ijs wat ernaast staat. 
Helemaal rechts staat een ijs-bokaal met yoghurt en gesneden vers fruit. 


Close-up buffet.




Als de gasten beneden in het restaurant aan het lunchen zijn hebben wij de tijd om alle afwas uit de zalen ze halen. Dit is daarvan het resultaat.




En als er tijd voor is... Is het koffie pauze !