donderdag 28 juli 2016

Schoonmaken

 Elke week moet er natuurlijk goed worden schoongemaakt. Zo voorkom je achterstallig werk. Hiervoor is een lijst opgesteld met alle taken die elke week moeten worden uitgevoerd. Het is heel belangrijk dat als er een moment voor is je gelijk gaat schoonmaken. Er zitten namelijk best wel wat vervelende klusjes tussen.

Bijvoorbeeld alle stoelen schoonmaken. Dit is ontzettend veel werk en je bent er zo 3 uur mee bezig. En natuurlijk heeft niemand zin om 3 uur achter elkaar te gaan schoonmaken.

Het is ook heel belangrijk dat je de data van schoonmaken erbij zet. Zo voorkom je dat er 2 dagen achter elkaar het zelfde gebeurt. En het is ook belangrijk dat er staat wie het heeft schoongemaakt. Zo kan je vragen stellen aan de persoon die het heeft gedaan als het niet helemaal proper is.

Dit is onze schoonmaaklijst. 

We hebben ook natuurlijk een speciale schoonmaaklijst voor de banqueting, de keuken de receptie en voor de bar. Deze moeten elke week allemaal gebeuren door de gene die op de afdeling staat. 
Zo houden we het samen netjes en proper!

Terras bij Mercure Hotel Zwolle.

De zomer is weer in volle gang, de temperaturen lopen weer lekker op en dat betekend ... terrastime! Bij van der Valk heb ik heel wat dagen in de snikhete zon op het terras gelopen. Het verschil is wel groot als je het vergelijkt bij Mercure. Het terras is minder groot, en wat minder gewild. Dit komt voornamelijk omdat we gewoon heel veel zakelijke gasten hebben. Of heel veel toeristen die er overdag niet zijn omdat ze dingen aan het bekijken zijn. Toch zitten er regelmatig gasten op het terras om een lekker ontbijtje te eten, of om lekker te lunchen of om lekker te dineren. Ook een borrel drinken, of een frisje op het terras drinken is erg populair in de zomer. Dat is natuurlijk van zelfsprekend, want wie wil er nou binnen zitten als de temperaturen zo lekker zijn buiten?


Ons hotel zit natuurlijk aan de snelweg, en helaas je kan dat wel horen als je op het terras zit. Maar het is niet zo heel vervelend. Laatst had ik het erover met een gast, en ik stelde hem voor : Wat nou als je doet alsof het de zee is die je hoort? De gast lachte en zei, nou inderdaad het klinkt bijna precies het zelfde! 

De natuur om het terras heen is ook erg mooi en goed onderhouden. Er is heel veel groen om het gebouw heen en gasten vinden dat heerlijk. 


Op het terras maken we geen gebruik van runners of mensen die alleen de drankjes opnemen of eten brengen ect. Nee iedereen doet alles samen. Dat is wel prettig zo kan je het afwisselen als de temperaturen te hoog zijn om de hele dag in de snikhete zon te staan. 



Zalen zetten op de banqueting

Boven op onze Banqueting afdeling bij Mercure hotel Zwolle, moeten er natuurlijk ook geregeld zalen worden gezet voor al onze zakelijke gasten. Dit doe je na de hand van de afspraken die er zijn gemaakt met de gasten. Deze afspraken gaan vooral over hoe de zaal eruit moet zien en welke benodigdheden er in de zaal aanwezig moeten zijn.

Zo kwam er van de week een aanvraag binnen van een bedrijf dat een examen wou afnemen in een van onze vergaderzalen. Deze aanvraag werd geaccepteerd, en ik mocht de zaal zetten.

Ik begin altijd met alle stoelen uit de opberghokken te slepen, dan heb je het zwaarste werk maar vast gehad! En daarna Zet ik de tafels op de juiste plekken.

De tafels zijn allemaal inklapbaar, dat maakt het wat makkelijker om ze te verplaatsen.
Deze opstelling heet: schoolopstelling.



Later die dag kreeg ik een aanvraag voor een caberet opstelling, voor ongeveer 40 tot 50 personen.
Deze zaal mocht ik ook zelf zetten en het was best wel een klus.

Dit was het eindresultaat:



Ik vind zalen zetten niet erg om te doen, omdat je het lekker in je eigen tempo kunt doen. Maar ik vind het wel een beetje saai om het de hele dag te doen. Als je een drukke dag hebt op de zalenafdeling kan het zijn dat je ongeveer elke zaal opnieuw moet zetten. En dat zijn er soms 16 stuks in totaal. Daar ben je dan echt heel lang mee bezig, en dan is het wat minder leuk. Maar goed... het moet gewoon gebeuren!

De verschillende menukaarten - Mercure Hotel Zwolle

Bij Mercure Hotel te Zwolle, hebben wij verschillende menu kaarten. Vaak is het zo dat in het restaurant 1 menu kaart is waar alles op te vinden is. Bij ons ligt dat dus iets anders..

Dit is onze lunchkaart. Deze is dagelijks vanaf 11 uur s´ochtends beschikbaar tot 5 u in de middag. Op deze kaart vind je al onze lunchgerechten, zoals :´ salades, soepen, lunchspecials, eiergerechten en diverse belegde broodjes. Gasten kunnen eventueel ook gebruik maken van het lunchbuffet, als dat geopend is. Dit verschilt per dag.






Dit is onze diner kaart. Deze word geserveerd vanaf 5 u s´middags tot 10 u in de avond. Dat is ook het tijdstip waarop de keuken sluit. Deze gerechten zijn allemaal los te bestellen en hier geld nooit een speciaal arrangement voor. Je betaald dus alles per gerecht, ook als je een voor,-hoofd,- en na gerecht neemt. Het is een kleine kaart, en deze kaart word landelijk aangehouden bij de Mercure hotels die bij ons zijn aangesloten. Zo zijn wij dus ook niet bevoegd iets aan de kaart te kunnen veranderen als we dat zouden willen. 


Dit is ons Mercure 3 gangen- keuzemenu. Naast onze dinerkaart hebben we dit keuzemenu. Het is een 3 gangen keuzemenu voor 28,75 euro. Naast de 3 gangen kan je er ook voor kiezen om de gerechten afzonderlijk van elkaar te bestellen. De voorgerechten kosten 11,50, de soepen 6,50 de hoofdgerechten 21,50 en de desserts 6,50. Je kan het dus beter als menu kiezen zodat je goedkoper uit bent. Maar het is dus mogelijk om te combineren met de gewone diner kaart.