donderdag 15 december 2016

Het kaas dessert.

Bij Princess hotel in Epe hebben we op de dessertkaart een kaasplateau staan. Hierop staan verschillende Hollandse kazen waar ik graag meer over zou willen weten.

De kazen die erop staan zijn :
- Petit Doruvael
- Nederblauw 60+
- Rotterdamse oude 48+
- Alphenaer geitenbrie fenegriek walnoot

hierbij word geserveerd; vijgencompote en kletzenbrood.

Petit Doruvael / Zachte kaas / Utrecht
Wordt gemaakt door de familie Vlooswijk uit Montfoort en is gemaakt van gepasteuriseerde melk. De kaas wordt gemaakt met een hoog vochtgehalte en daarna gewassen met corine bacterieën gerijpt in een ruimte van 15 graden en 99% luchtvochtigheid. Het eindresultaat is een gewassen korstkaas met een bekende delicate smaak en neigt naar een trappist achtige kaas. De naam komt van ´DOor RUilverkaveling VAn Elders´.


Nederblauw 60+ / Blauwaderkaas / Noord-Brabant.
Gemaakt door het Brabantse familiebedrijf die zich gespecialiseerd heeft in het bereiden van biologische kazen en innovatieve specialiteiten. Gemaakt van gepasteuriseerde melk en extra romig door de toegevoegde room op het einde.

Rotterdamse oude 48+ / oud / Rotterdam
De kaas is ontstaan doordat er een aantal zakenmensen in het stadion van Rotterdam zaten en dat ze eigenlijk werden gedwongen om Amsterdamse kaas te eten omdat er geen Rotterdamse was. Ze voelde er niks voor om Amsterdamse kaas te eten. En zijn toen de Rotterdamse kazen gaan produceren. De kaas is minimaal 50 weken op hout gerijpt. Er zitten kleine zoutkristallen in die smelten op de tong.

Alphenaer geitenbrie fenegriek walnoot / Geitenbrie / Brabant.
Een geitenbrie waarbij fenegriek zaden en natuurlijk walnoten aroma aan is toegevoegd. Deze kaas komt al uit de middeleeuwen en is met de jaren alleen maar lekkerder geworden. In die tijd was Brabant rijk en welvarend en vonden ze dat je van alles extra moest kunnen genieten. Alphen ligt vlak bij de Belgische grens en die dropje is alleen bekend van deze heerlijke kazen!



1 opmerking:

  1. leuk Emma, mooie lokale producten. Mijn vraag is nu, wat serveer je hierbij en op welke temperatuur?

    BeantwoordenVerwijderen