zondag 6 december 2015

Meeting host

Afgelopen weken heb ik meerdere keren als meeting host bij Mercure hotel Zwolle mogen staan. Een nieuwe taak die ik nog niet eerder had gedaan. De dienst begint altijd om 8 uur s´ochtends. Het is de bedoeling dat je iedereen ontvangt die een vergaderzaal heeft gereserveerd.

S´ochtends om 8 uur bekijk ik eerst de ´dagsheet´ een handig overzicht met alle zalen die die dag gereserveerd zijn. Ik loop alles sheets na om te kijken hoe laat ze beginnen en of ze bijvoorbeeld nog bijzonder heden hebben. Zoals een lunchbuffet of een megaspits broodjes buffet.

Als ik dat allemaal voor mezelf helder heb ga ik naar beneden bij de hoofdingang staan. Dit is de vaste plek waar ik sta voor ongeveer 1,5 uur. Best wel saai op zich, want je wacht op gasten en kan ook niet even weglopen omdat je anders gasten mist. Op dat moment ben je vooral opzoek naar de contactpersoon van de zaal die door hun is gereserveerd. Zodra je de contactpersoon hebt onderschept om het zo maar even te zeggen, bel ik met mijn meeting host telefoon naar de zalenservice. Ik geef daarbij door dat bijvoorbeeld zaal 8 nu naar boven komt. De zalenservice neemt het vanaf dat punt verder over. Ik sta dan voor zaal 8 alleen nog maar bij de hoofdingang om bijv. de cursisten de weg te wijzen.

Natuurlijk sta je niet alleen bij de hoofdingang om de zalen te ontvangen. Je bent op dat punt het eerste gezicht wat een gast ziet als die binnen komt. Je wijst mensen de weg, verwijst ze door naar de receptie of naar het restaurant. Ook proberen we altijd het buisnisspoint aan te prijzen bij binnenkomst.

Om 9;30 zijn de meeste zalen meestal binnen en zit het eerste deel van meeting host zijn erop. Op zich is alles dan gedaan maar je moet bij de lunch ook zorgen dat alle gasten naar de goede tafels worden begeleid.

Kortom een leuke aanvulling op m´n werkdag!

donderdag 3 december 2015

Bier brouwen.

Met de collega´s van Mercure Hotel Zwolle gingen wij onlangs een cursus bierbrouwen doen. Dit leek me gelijk al ontzettend interessant en leuk. Dit begon s´ochtends al, wat een gedoe was het om de bestemming van de cursus te vinden.

Eerst werd ons alles uitgelegd over het vak bierbrouwen, ongelovelijk veel informatie kregen we. Allemaal verschillende rekenformules die je moest weten voor welke hoeveelheid je van alles bij elkaar moest toevoegen.

Uiteindelijk gingen we natuurlijk ons eigen bier brouwen, we kregen een soort mengsel (poeder) waar we ons bier van konden maken. Normaal moet je dit zelf ook maken maar dat koste teveel tijd voor 1 dag. We mochten ons eigen kruidenmengsel samenstellen, maar Pieter van Heemskerk had ook een kruidenmengsel meegenomen die we een beetje hebben aangepast. Naar onze eigen voorkeur.







zondag 11 oktober 2015

Avond diensten bij Mercure Hotel Zwolle

Naast de ochtend diensten heb je natuurlijk ook nog de sluitdiensten/avondiensten.  Ik werk tenslotte niet voor niets in een restaurant.

De sluitdiensten beginnen voor mij altijd om 15:00 uur. Dan is er altijd nog genoeg te doen, meestal moet het buffet nog worden schoongemaakt en worden bijgevuld van het lunchbuffet. Het buffet moet er altijd super schoon uitzien natuurlijk, het is tenslotte het visite kaartje van het eten om het zo maar even te zeggen. We hebben een aparte wijk in het restaurant waar het ontbijt altijd is. Deze tafels worden de dag ervoor al helemaal klaar gemaakt voor het ontbijt, dit doe ik meestal gelijk om 15:00 uur. Behalve als we s'avonds een reservering hebben voor 1 groep of meerdere groepen. Groepen doen we altijd aan de ontbijtkant omdat we gewoon niet genoeg ruimte hebben in het '`a la carte' gedeelte.

Als dat allemaal af is bij het buffet en de tafels ect. Ga ik het businesspoint checken. Dit is weer een speciaal gedeelte in het restaurant waar de zakelijke gasten onbeperkt van een dranken buffet kunnen genieten en ze onbeperkt zaken kunnen doen. Een geweldige uitvinding vind ik zelf, zakelijke gasten willen nou eenmaal niet gestoord worden. Ze betalen 7,50 euro voor het 1ste uur per gast en het volgende uur 5,00 euro. Geen geld vind in zelf want als je 2 kopjes koffie drinkt en een plak cake of een muffin neemt heb je het er al uit! Het scheelt natuurlijk dat je hier geen personeel hebt lopen dus daar heb je geen kosten aan. Het enige wat er moet gebeuren is het businesspoint schoonmaken. Dit gebeurt alleen als er geen gasten meer zitten. Koffie machines schoonmaken, tafels leegruimen schoonmaken, dranken aanvullen en natuurlijk het buffet schoonmaken.

Hierna heb ik meestal eetpauze dat is meestal van 16:30 tot 17:00. Prima eettijd vind ik zelf!

Na het eten maak ik het restaurant klaar voor a la carte, alle tafels worden opgedekt en het brood wat de gasten vooraf krijgen word klaargezet. De kaarsen worden vervangen en aangestoken, zo heeft het restaurant een gezellige sfeer. Zelf kan ik nu ook alle reserveringen uitwerken en zet ik alle reserveringen weg. Deze opdracht stond in mijn bpv boek en heb ik met mijn leermeester behandeld.

De keuken is open tot 10:00 uur en daarna is het tijd om alles schoon te maken, koffiemachines, het restaurant, de biertap ect. De dranken worden aangevuld in de koelkast en de lege flesjes worden netjes gesorteerd. Alles word klaargezet voor het ontbijt zodat die s'ochtends genoeg tijd hebben om het ontbijt verder af te maken. Als laatst word de kassa natuurlijk geteld, dit kan ik nu zelf. Wat natuurlijk super handig is als je niet sluit met een duty manager, ik ben natuurlijk leerling leidinggevende dus moet ik dat kunnen!

Als de afdracht is weggebracht naar de receptie is het tijd om een lekker sluitdrankje te nuttigen met mijn gezellig collega's.

zondag 27 september 2015

Ontbijt diensten.

Bij Mercure Hotel Zwolle draai ik de laatste tijd veel ontbijt diensten. Dit had ik ook wel is gedaan bij mijn oude leerplek ;'Van der Valk'. Maar daar had ik een keer een ontbijtdienstje om een uurtje of 8, nu is dat wel anders..

Mijn ontbijtdiensten variƫren van 5:00 tot 9:00. Als ik dan toch vroeg op moet doe het dan maar lekker extreem, 5:00 beginnen is echt ontzettend vroeg! Het wend wel en je hebt ongelofelijk veel vrij tijd overdag omdat je om 2:00 uur al vrij bent!

Bij Mercure hebben we geen ontbijt-kok dat ben ik namelijk zelf of het moment als ik om 5:00 begin. Om 6:30 staan de eerste gasten al te wachten om hun ontbijt te mogen nuttigen van het buffet. Alles moet dan ook klaar staan en ik ben de gene die die taak op dat moment vervult. Dat betekend een ongelofelijk drukke ochtend voor mij. Alles moet gedaan worden zoals: brood moet worden afgebakken, eieren moeten worden gekookt, roerei moet worden gemaakt, bacon moet worden gegrillt, een hele waslijst wat er allemaal moet gebeuren in ongeveer een uur. Dit heb ik eerst 2 keer samen met mijn leermeester gedaan, alles wat hij deed schreef ik op in een schriftje. Dat schriftje stond al snel 3 bladzijden vol met alle informatie en handelingen die je s'ochtends allemaal moet doen.

Na de 2 keer samen met mijn leermeester mocht ik het zelf gaan doen. Hij was er natuurlijk wel bij om een oogje in het zeil te houden. Het ging uiteindelijk heel goed en hij hoefde maar op een paar puntjes bij te sturen.

Na 6:30 komen de gasten binnen en is het verder een eitje, bordjes uithalen en het buffet bijhouden. Want ja als de bacon op is moet toch iemand het bijmaken!

zaterdag 12 september 2015

Nieuwe leerplek

De eerste 2 weken van het nieuwe leerjaar zitten erop. 1 september ben ik begonnen op mijn nieuwe leerplek, Mercure hotel Zwolle. Dit bedrijf heb ik leren kennen door een aantal vrienden, kennissen en oud collega's zij hadden hier allemaal al gewerkt. Ze zeiden Mercure is een heel leuk bedrijf, dus ik ging solliciteren en werd in februari al aangenomen.

Nu ben ik 2 weken werkzaam bij Mercure. De eerste dag bij Mercure was ongelofelijk wennen. Dit is zo'n groot verschil met Van der Valk! Ik moest weer even in een soort 'chill' stand komen. Dat klinkt natuurlijk niet goed, maar ik hoefde opeens niet meer op mijn tenen te lopen. Bij valk stond er altijd zo'n druk om te presteren op je en bij Mercure merk ik dat het meer om het leergebied gaat.

Mijn eerste werkdag begon om 7 uur s'ochtends, jeetje wat vroeg dacht ik. Maar op zich mocht ik niet klagen want op mijn rooster stonden bijna alleen maar tijden van 5:00 beginnen. Ik moest me aanpassen aan een nieuw ritme, dat ging me wel goed af. Ik ben er nu bijna aan gewend dat ik soms om 3:45 op moet staan, al denk ik dat die tijden nooit zullen wennen haha.

De werksfeer bij Mercure is heel fijn. Ik heb leuke collega's leren kennen. Ik ben veruit de jongste werknemer bij Mercure. Iedereen die daar werkt is rond de 40 jaar. Dat is nogal een verschil vergeleken mijn vorige werkplek. Hier moest ik wel even aan wennen, maar iedereen deed gelijk heel aardig tegen me waardoor ik me al snel op mijn gemak voelde.

Het is over het algemeen veel rustiger bij Mercure dan bij Van der Valk. Maar dit geeft mij wel de kans om meer te leren en om meer aandacht aan gastvrijheid te schenken. Bij Mercure hebben we ook drukke dagen, maar je komt thuis met het gevoel: oh, het was druk! Bij Van der Valk kwam ik thuis met het gevoel: oh, ik heb weer lopen rennen. Ik ben dan ook veel minder vermoeid bij mijn nieuwe baan, wat natuurlijk veel fijner werkt. En ik word er ook heel gemotiveerd van omdat ik gewoon meer tijd heb voor gasten.

Een fijn begin!

vrijdag 11 september 2015

Doei Van der Valk!

Zo het eerste schooljaar zit er echt op, en we eindigen dit natuurlijk op het bedrijf. Aangezien het eerste schooljaar eigenlijk al een tijd voorbij was door de zomervakantie. 3 weken geleden had ik mijn laatste werkdag bij Van der Valk Hotel Zwolle. Dit was een soort mijlpaal gevoel voor mij. Je leeft naar zo'n moment toe.

Ik heb een fijn leerjaar gehad bij van der valk hotel zwolle. Ik heb er veel geleerd en veel kennis opgedaan. Dit leerjaar heeft sowieso mijn kijk op de horeca veranderd. Misschien wel in negatieve zin. Ik ben zo anders gaan kijken naar mijn toekomst beeld. Ik ben erachter gekomen dat ik mezelf niet op de werkvloer zie staan tot m'n 67 levensjaar. Ik wil meer, meer leren en hoger op komen. Deze opleiding geeft me een diploma en daar ga ik ook zeker voor. Maar ik denk niet dat ik het hierna erbij laat. De horeca bied op dit opzicht voor mij nog geen toekomst.

Niet te min, vind ik de horeca ongelovelijk leuk werk waar ik zeker wel plezier in heb. Wat ik vooral bij van der valk heb geleerd is werken. Gewoon domweg hard doorwerken. Dat zat opeen gegeven moment in je routine. Ik vond het leuk om in een groot team te werken. Je leert hierdoor hoe je een plek in de groep moet veroveren. In het begin had ik daar erg moeite mee maar mede door mijn collega's heb ik zo'n leuk leerjaar gehad. Ik zie ze nog vaak en ik voel me nog steeds een toekan-werknemer.

Ik zie mezelf nog niet zo gauw terugkomen naar van der valk als medewerker bediening. Ik zou dan een stapje hoger willen. Maar in zo'n groot team is het heel gevaarlijk zoiets naar voren te brengen. Mensen zijn snel jaloers en daarom heb ik geprobeerd me het hele jaar op de achtergrond te houden.

Al met al, een geslaagd jaar. Veel geleerd en dit kan ik allemaal zeker in de toekomst nog gebruiken.

zondag 28 juni 2015

Zomer in volle gang!

Het weer word gunstig, de temperaturen worden hoger en het aantal zonuren worden er steeds meer. Allemaal ideaal voor het terras seizoen. Die door de zomer weer op en top gebruikt word.

Bij mijn leerbedrijf hebben we een heel groot terras, we hebben er zelfs 3. 1 bij het restaurant, 1 bij de lounge en 1 bij de hotelbar. Voornamelijk het terras bij het restaurant zit de hele zomer vol. Gasten willen elk zonnestraaltje meepakken, bij hun lunch of natuurlijk ook bij een zakelijke bespreking.

We kunnen ongeveer 140 personen kwijt op ons terras, dit vergt natuurlijk ook veel personeel. Al vind ik dat we dit met weinig personeel doen. We hebben ongeveer 3 terraslopers/wijklopers. We hebben 1 of 2 runners die de drankjes weglopen. En de luiklopers brengen het eten ook op het terras. De wijkloper op het terras zorgt eigenlijk alleen dat de tafels worden geholpen, dat alles naar wens is en dat alles netjes word ingeslagen.

Het lijkt dus alsof terraslopers eigenlijk lekker kunnen chillen op het terras, dat dacht ik zelf altijd wel. Maar laatst moest ik zelf opeens het terras op en dat had ik nog nooit gedaan bij dit bedrijf. Eitje dacht ik! Maar er komt wel wat meer bij kijken. Ten eerste je moet met een zogenoemd 'timmetje' lopen. Dat is een soort mobiel kassasysteem op een ipod. Dat programma kende ik natuurlijk van ons kassasysteem maar op een ipod werd dat toch wel even wat anders. Het is echt even oefenen om achter de trucjes te komen van dat ding! Ik snapte er werkelijk waar helemaal niks van, gerechten vasthouden of doorslaan het was een groot raadsel. Op het begin ging het nogal moeizaam ik stond lang aan tafels omdat ik niks kon vinden in de 'tim'. Maar uiteindelijk liep het wel goed en waren de gasten tevreden en ik ook! Ik ging met een lekkere fooi naar huis, iedereen blij!

Daarnaast heb je nog het runnen wat je af en toe moet doen. Verschrikkelijk vind ik dat, ik ga nog liever schoonmaken. Het is heel erg zwaar werk, zware dienbladen. Maar het hoort er gewoon bij! ik ben niet te beroerd om het te doen maar ik zou het nooit uren lang volhouden. Je loopt de hele dag scheef van die dienbladen die een paar kilo wegen en waar je een meter of 50 mee moet lopen de hele dag lang! Runnen heeft dus niet mijn voorkeur haha!

zaterdag 27 juni 2015

Externe dag Hotel Wesseling.

Afgelopen donderdag zijn we met de klas op externe dag geweest naar het mooie Drenthe.
Ons klasgenootje Anna Hempen mocht deze dag organiseren. We gingen naar Hotel Wesseling.

We werden verwelkomd in het hotel met een lekker bakkie koffie, en een stuk appelcake die daar heel beroemd schijnt te zijn. Een oud familie recept, van een oud familie bedrijf. Anna gaf een mooie presentatie over haar bedrijf met natuurlijk de cijfertjes en extra puntjes.

Hierna kregen we een rondleiding door het hotel, en ook door hotel de Brink wat ook nog bij hotel Wesseling hoort. Naar mijn mening is het een goed verzorgt hotel met een rustgevend sfeertje.

We kregen een uitgebreide lunch van het hotel, lekker buiten in het zonnetje mochten wij genieten van hun samengestelde lunch. We kregen de beroemde mosterdsoep van hotel Wesseling te proeven. Heerlijk en ik begrijp wel dat die in de plaatselijke supermarkten ook word verkocht.

We kregen nog een boeiende presentatie van de leermeester van Anna, hierin vertelde hij zijn passie voor dit familie hotel waar hij zelf chef is.

Ik denk dat Anna een uitstekend leerbedrijf heeft, waar ze afgelopen jaar veel geleerd heeft. En de informatie mee kan nemen in de toekomst.

Voor mij is hotel Wesseling zeker een aanrader als u wilt genieten van de rustgevende omgeving van Drenthe. Ik zou er zelf niet snel naar toe gaan, omdat ik niet echt van die ultieme rust hou. Maar bij hotel Wesseling ruik je gewoon wat voor een horeca passie daar hangt.

Kortom, een mooi bedrijf!

woensdag 4 februari 2015

Mocca d'or

Afgelopen donderdag hebben we met de HCEM klas een bezoekje gebracht aan Mocca D'or.
We kwamen binnen en werden voorgesteld aan Nick, onze begeleider van de dag.

Het was erg interessant wat Nick ons vertelde over koffie. Van ontstaan tot de productie, alles werd ons duidelijk uitgelegd. Ik wist niet dat er zoveel te vertellen was over de verschillen in koffie.

De inkoop prijs van koffie ligt erg verschillend, je hebt koffie die heel goedkoop is om te produceren en koffie die wat duurder is om te produceren.

Bij Mocca D'or hebben we veel over der verschillen in kwaliteit van koffie geleerd.

Hier zijn verschillende soorten koffie bonen afgebeeld . 

Mocca D'or selecteert koffie bonen uit verschillende landen op kwaliteit, ze laten ze afleveren in kleine 'probeer' zakjes. Mocca d'or brand de koffie dan om te kijken of de kwaliteit van de koffie goed is om te produceren. Daarna bestellen ze pas veel van de koffiebonen. 


De test koffie brander. 


Daarna branden ze de grote hoeveel heden. 


In deze zakken komen de koffiebonen aan. 


Ze testen de kleur van de koffie bonen tussen het brandingsproces door. 


De koffiebonen worden 'geroerd'


De koffie bonen worden hier in opgeslagen.



Daarna heeft Nick ons de fijne kneepjes van het Barista vak uitgelegd. 

We hebben veel over het maken van espresso geleerd. Bijvoorbeeld dat de doorloopsnelheid 20 tot 30 seconden is. Als de doorloopsnelheid te kort is dan word de espresso bitter van smaak. 

Daarna heeft Nick ons laten zien hoe je de perfecte cappuccino maakt, en de leuke vormpjes erin!