maandag 8 augustus 2016

Een nieuwe baan!

1 september begin ik aan mijn laatste leerjaar van de opleiding Hotel-Congres- en Evenementen management. Ik ben blij dat het mijn laatste jaar is zodat ik hierna weer kan verder kijken met wat ik in de toekomst wil gaan doen.

1 september begin in mijn leerjaar bij Princess Hotel in Epe. Ik had hier gesolliciteerd en werd 2 maanden geleden aangenomen voor de functie ; leerling leidinggevende bediening. Ik heb heel erg zin om hier aan de slag te gaan en om mijn studie af te ronden.

Mijn beeld van het hotel is heel goed. Iedereen lijkt me erg aardig en het ziet er naar uit dat ik hier veel kan leren. Ik ga echt alles uit mijn laatste jaar halen!

Wat ik hierna wil gaan doen is nog redelijk vaag. Ik denk dat ik uit de horeca ga. Ik vind de horeca leuk, en ik ben er goed in. Maar ik haal mijn voldoening hier niet uit. Daarom ben ik opzoek naar een studie die echt bij mij past. Daar heb ik nog een jaar de tijd voor. Laten we eerst maar deze studie afronden!

Ik heb er heel veel zin in!

Laatste weken bij Mercure Hotel Zwolle.

De laatste 3 weken van mijn leerjaar bij Mercure Hotel Zwolle zijn aangebroken. Ik vind het heel jammer om weg te gaan maar het is ook een fijn gevoel om weer aan iets nieuws te beginnen.

Ik heb bij Mercure veel geleerd. Vooral het banqueting gedeelte, want dat kende ik nog niet. Ook heb ik geleerd om echt zelfstandig te werken en leiding te geven over mijn collega´s. Ik heb bij Mercure veel ruimte gekregen om dingen te leren die ik nog niet wist. Zo kon ik bij al mijn collega´s terecht voor vragen en om dingen te leren. Dat vond ik erg fijn, want je kan zoveel van elkaar leren als je ervoor open staat!

Of ik het werk echt ga missen weet ik niet. Ik heb het nu wel weer gezien eigenlijk. Een jaar is kort natuurlijk maar ik denk wel dat ik alles uit mijn leerjaar heb gehaald en dat ik niet nog veel meer zou kunnen bijleren bij Mercure. Het meeste ga ik mijn collega´s missen. Ik heb echt een hele leuke, gezellige en vooral leerzame tijd met hun gehad.

Ik ben erg dankbaar voor het afgelopen leerjaar bij Mercure, en ik zal het al mijn medestudenten aanbevelen omdat het een heel leuk educatief leerbedrijf is.


donderdag 4 augustus 2016

Wijnspecificatie Chunky Red Double American Oak.

Dit is toch echt wel mijn favoriete wijn op het werk. Een heerlijke zinfandel waar ik de wijspecificaties van heb uitgewerkt.

Type wijn:        Rood
Appellatie:        I.G.T. Puglia
Wijnhuis:          Mare Magnum
Wijnstreek:       Puglia, deelt met Sicillië de tweede plaats qua wijnproductie in Italië. Hier is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. 
Proefnotities:    Donkere bessen, eikenhout, munt, vanille, cassis, chocolade, koffie en drop. 
druivensoort:   100% Zinfandel
Bodem:            kleibodem, zand
Serveertemperatuur:  16 tot 18 graden
Wijn/spijs advies:  Stevige maaltijd, zoals rood vlees.


Het speciale aan deze wijn is dat de druivensoort oorspronkelijk uit Amerika komt, en zoals het etiket eruit ziet lijkt het een Amerikaanse wijn. Maar het is echt een Italiaanse wijn!

En héééééérlijk, echt een topper!

Wijn, bier & fris.


Bij mercure veranderd elk half jaar de wijnkaart. Kortgeleden is dat weer gebeurd. Samen met een collega hebben we alle wijnen geproefd en beoordeeld. En hebben we verschillende wijn-spijs combinaties besproken. Dit was erg leerzaam om te doen en erg leuk!
Hieronder zie je onze nieuwe wijnkaart. 






Ik vind het persoonlijk heel erg leuk om gasten wijnadvies bij hun eten te geven. En om er een missie van te maken als een wijn iets minder goed verkoopt. Als je dan net die fles zinfandel verkoopt die je zo graag wilt verkopen is dat echt super leuk!



Dit is een kleine kaart van alle verschillende frisdranken en bieren die wij hebben. Dit varieerd ook vaak, aangezien we elke keer een andere speciaalbier op de tap hebben.






Zo presenteren wij de wijnen bij ons in het restaurant!

Zomer vd Valk vs Mercure

Een wereld van verschil om vorige zomer bij van der Valk hotel Zwolle te werken en nu deze zomer bij Mercure hotel. Wat me beter bevalt? Geen idee..

Ik vergelijk graag m´n ervaringen bij verschillende bedrijven met elkaar en dat ga ik in deze blog even samenvatten.

Toen ik vorig jaar mijn leerjaar bij van der Valk begon had ik al 3 jaar horeca ervaring waaronder ook terras lopen bij verschillende bedrijven. Bij van der valk is het de hele zomer topdrukte in het restaurant. van s´ochtends tot s´avonds. Het terras zit met elke zonneschijn bomvol en het was altijd onwijs hard werken en zweten op het terras. Iets wat ik opzich wel leuk vond. Maar 5 dagen in de week breekt je wel op. Daar in tegen is het bij mercure heel anders.

De hotelbezetting is prima, we zitten bijna elke dag helemaal vol. Maar in de F&B is het nogal wisselvallig. S´middags is er niet zoveel te doen omdat we geen lunchbuffetten hebben. Dat komt doordat de banqueting afdeling erg rustig is deze tijd in de vakantie.

s´avonds is het wel erg druk. Door alle buitenlandse gasten die bij ons een hapje komen eten. Ik denk dat we ongeveer 20% nederlandse gasten in huis hebben. De rest is Duits, Frans of Engels. Wel een gezellige boel!

Bardiensten

Veel collega´s van mij moeten vaak bardiensten draaien, ik heb het afgelopen jaar niet heel vaak bardiensten gedraaid. Maar afgelopen week moest ik er toch aan geloven, ik had een bardienst!

Bardiensten beginnen altijd om 5 u smiddags. Je mag dan om 16:30 op werk komen om alvast wat te eten zodat je je dienst kan beginnen op een volle maag.

De bar is elke dag geopend van 17:00 tot 01:00. En op sommige dagen ook overdag, dat is echt een uitzondering en hierover heb ik al vertelt in mijn voorgaande blog: proeflokaal.

Als je begint met je dienst zorg je eerst dat je alles hebt wat je nodig hebt in je bar. Zoals: de kassa, ijsblokjes, munt voor de munt thee, citroentjes enzovoort. Meestal ligt dit er nog wel van de avond ervoor maar dat moet altijd even gecheckt worden. Of het nog genoeg is of of het nog goed is voor gebruik. Als je dit alles voor mekaar hebt ga je alle dranken sorteren op de glazen planken in de bar.

We sorteren dit als volgt: goedkope Whiskeys (4,50 per glas), duurdere Whiskeys (9,50 per glas), likeuren, cognac, en goedkopere mixdranken zoals vodka.

Zodra alles op zijn plek staat en de kaarsjes branden en alle tafels zijn schoongemaakt, kan je dienst echt beginnen.

De bar is open voor gasten die alleen wat willen drinken, of liever iets eten in onze bar dan in ons restaurant. Meestal zitten er de hele avond wel gasten aan de bar aan een lekker speciaal biertje. Of als er een belangrijke voetbalwedstrijd is voor de beamer met een lekker biertje of borrel.

Het is gezellig om in de bar te werken, maar het is niet echt mijn ding. Ik vind het leuker om in het restaurant te werken omdat ik me daar iets meer kan uitsloven naar gasten toe. In de bar is er toch een ander sfeertje, meer ongedwongen zou ik het noemen.

Als de laatste gasten weg zijn kan er worden opgeruimd en worden afgesloten zodat de volgende dag een andere collega er weer aan de slag kan gaan.

MM- verkoopgesprek

Fictief verkoopgesprek van het 3 gangen keuze menu - Mercure Menu.


Ik heb hier voor u ons heerlijke Mercure menu, u kunt kiezen uit 5 voor, 5 hoofd en 4 nagerechten. Het kost 28,75. Mochten 3 gangen voor u iets teveel zijn kunt u ook alle gangen apart bestellen. Mocht er 1 gerecht zijn die u erg aanspreekt, en is er een gerecht van onze normale menu kaart die u ook erg lekker lijkt kunt u deze natuurlijk ook combineren. De prijzen van de losse gerechten staan onder aan het Mercure menu. Mocht u een voor en hoofdgerecht al hebben besteld en zit u daarna al erg vol, kunt u in plaats van het nagerecht natuurlijk ook een heerlijk kopje koffie of thee van ons krijgen. Had u er een lekker wijntje bij gewild? Op onze wijnkaart staan al onze wijnen piekfijn uitgewerkt, maar mocht u toch niet zo goed u keuze kunnen maken i.v.m. het combineren bij uw gerecht? Wij adviseren u graag! Ook zijn alle wijnen per glas te bestellen, om te voorkomen dat u tegen u zin een hele fles leeg moet drinken. Eerst 2 glaasjes prosecco? Komt eraan!


Heeft u een keuze kunnen maken? (gelijk zet ik wat brood met kruidenboter op tafel zodat ik daar niet nog een keer voor hoef te lopen)


--- Gasten kozen het mercure menu, 2 personen 3 gangen.
---  1x de carpaccio 1x de mosterdsoep
---  1x de ribeye   1x de zalmfilet
---  1x de cheesecake  1x het kaasplankje


Hoe wilt u de rib eye het liefst hebben? Rood, medium of iets meer doorbakken? Of het liefst ergens tussen in? ( Door het soort gasten in te schatten gebruik ik iets makkelijker taalgebruik of juist een iets professionelere woordenkeus. )


De gasten krijgen het voorgerecht uitgeserveerd, en de glazen prosecco zijn inmiddels op. Had u nog graag iets willen drinken bij uw voorgerecht? De gasten willen graag de witte droge huiswijn drinken bij hun voorgerecht. Ik zorg dat de wijn snel op tafel staat zodat de gasten hun wijntje heerlijk met hun voorgerecht kunnen combineren.


Tussen door vraag ik even of alles naar wens is.


De gasten hebben het voorgerecht op en ik haal het netjes uit met de vraag: ´ Had het u gemaakt?´. De gasten reageren uitbundig met dat het heerlijk was. In de glazen van de gasten zit nog een beetje wijn dus ik schat in dat als het hoofdgerecht er is de glazen wel leeg zijn. Ik vraag had u er misschien een flesje water bij gewilt? De gasten reageren met : ´oh dat zal wel lekker zijn ja!´. ´Still of bruisend?´: is de daaropvolgende vraag van mij. De gasten gaan voor still, en ik breng zo snel mogelijk de fles spa blauw.


Het hoofdgerecht is inmiddels klaar en ik serveer die uit met de bijpassende garnituren. De wijnglazen zijn inmiddels leeg, ik vraag:´ Had u er nog een wijntje bijgewilt?´ De gasten antwoorden met:´op de wijnkaart zagen we een heerlijk glas apostelhoeve die vast wel lekker bij de zalmfilet past, en de rode huiswijn lijkt me wel erg lekker bij de rib eye!. Een prima combinatie antwoord ik, en ik haal de gevraagde wijntjes op. Bij voorkeur schenk ik de wijnen van de wijnkaart aan tafel in, zodat de gasten precies weten wat ze drinken.


Tussendoor vraag ik nog eens of alles smaakt en of de garnituren voldoende zijn.


De gasten zijn uitgegeten en ik vraag of het aan de wensen voldeed.


Ik vraag het nagerecht uit, en die is er vrij snel. Ik vertel de gast bij het kaasplankje welke kazen er vandaag allemaal op liggen. Ik anticipeer snel op het feit dat de gast niks meer te drinken heeft en vraag of de gast met het kaasplankje een bijpassend glaasje rode port erbij wilt. De gast reageerd verrast en stemt daarmee in. De gast met de cheesecake wil het houden bij het water wat er nog in zijn glas zat.


ik serveer de rode port en zie dat de gast al een hapje heeft gehad, waarbij ik gelijk vraag: ´ En, smaakt het? ´ De gast reageerd enthousiast dat het heerlijk is.


Eenmaal uitgegeten van het nagerecht vraag ik of ik ze nog kan verblijden met een kopje koffie of thee. Ook probeer ik een koffie compleet te verkopen met een aantal heerlijke lekkernijen en bonbons. De gast vertelt me dat ze al erg vol zitten, maar toch een espresso en een koffie willen.


Ik serveer de espresso met een glaasje ijswater en de bijhorende dingen, en ik serveer de koffie met de bijbehorende dingen. De gast met de koffie vraagt of hij ook een glaasje ijswater erbij mag. Waarop ik zeg;´ Natuurlijk!´


De gasten zitten heerlijk na te kletsen en ik vraag of ik nog iets voor te kan betekenen, ze vragen de rekening die ik daarna gelijk breng. Ze zetten het op hun kamer en geven een mooie fooi erbij. Ze staan op en ik wens ze nog een fijne avond toe en ik zeg hopelijk tot de volgende keer! Waarop ze reageren:´ dat lijkt me wel!´.