vrijdag 23 december 2016

De Dikke Tinne PHE

Princess hotel in Epe heeft ook een ontzettend gezellige bar. Genaamd ´De Dikke Tinne´. Deze bar is s´avonds vanaf 8 u geopend voor een gezellig drankje en zit direct naast ons bowlingcentrum. Dit sluit natuurlijk ontzettend goed aan omdat de gasten altijd wel een lekker drankje willen doen na en tijdens het bowlen. In onze bar staat meestal onze barvrouw Lara. Af en toe hebben we wat besloten feesten die in de bar worden gehouden. Hier sta ik dan ook wel is op. Dit is erg leuk en biedt ook afwisseling tijdens het werk.

Toen ik afgelopen zomer bij Princess hotel begon hoorde ik dat de bar de dikke tinne heet. Ik zei tegen mijn leidinggevende;;´ Wat grappig, het is vandaag het Dikke Tinne festival!´. Niemand wist blijkbaar waarover ik het had. Dus zo ging ik is haarfijn voor mijn collega´s uitzoeken wat het nou precies inhield. Het is toch een super goed idee om zo´n evenement te koppelen aan je bar?

De Dikke Tinne, ook wel bekend onder de naam St. Lucia was een kasteel in Hattem. Dit kasteel was eigendom van de hertog van Gelre. In 1404 werd er voor hem een kasteel gebouwd met muren van 7 meter dik. Dit werd gebouwd op het Tinneplein. Dit zijn de dikste kasteelmuren van heel Nederland. In 1580 kwam het kasteel in handen van de Spanjaarden, maar het volk verdreef hun. Later werd het kasteel opgenomen door de stad die het kasteel sloopten en maar 1 deel lieten staan. Hier zit nu het restaurant ´Het Spookhuis´ gevestigd. De contouren van dit kasteel zijn nog steeds zichtbaar.

Hieraan heeft Hattem een speciale monumenten dag aan gekoppeld. Een echte feestdag in Hattem waar elke keer masaal mensen op af komen. Nu het idee om dit aan elkaar te koppelen. Hier ga ik nog nader over vergaderen met het andere personeel om te kijken of dit mogelijk kan zijn.


donderdag 15 december 2016

Het kaas dessert.

Bij Princess hotel in Epe hebben we op de dessertkaart een kaasplateau staan. Hierop staan verschillende Hollandse kazen waar ik graag meer over zou willen weten.

De kazen die erop staan zijn :
- Petit Doruvael
- Nederblauw 60+
- Rotterdamse oude 48+
- Alphenaer geitenbrie fenegriek walnoot

hierbij word geserveerd; vijgencompote en kletzenbrood.

Petit Doruvael / Zachte kaas / Utrecht
Wordt gemaakt door de familie Vlooswijk uit Montfoort en is gemaakt van gepasteuriseerde melk. De kaas wordt gemaakt met een hoog vochtgehalte en daarna gewassen met corine bacterieën gerijpt in een ruimte van 15 graden en 99% luchtvochtigheid. Het eindresultaat is een gewassen korstkaas met een bekende delicate smaak en neigt naar een trappist achtige kaas. De naam komt van ´DOor RUilverkaveling VAn Elders´.


Nederblauw 60+ / Blauwaderkaas / Noord-Brabant.
Gemaakt door het Brabantse familiebedrijf die zich gespecialiseerd heeft in het bereiden van biologische kazen en innovatieve specialiteiten. Gemaakt van gepasteuriseerde melk en extra romig door de toegevoegde room op het einde.

Rotterdamse oude 48+ / oud / Rotterdam
De kaas is ontstaan doordat er een aantal zakenmensen in het stadion van Rotterdam zaten en dat ze eigenlijk werden gedwongen om Amsterdamse kaas te eten omdat er geen Rotterdamse was. Ze voelde er niks voor om Amsterdamse kaas te eten. En zijn toen de Rotterdamse kazen gaan produceren. De kaas is minimaal 50 weken op hout gerijpt. Er zitten kleine zoutkristallen in die smelten op de tong.

Alphenaer geitenbrie fenegriek walnoot / Geitenbrie / Brabant.
Een geitenbrie waarbij fenegriek zaden en natuurlijk walnoten aroma aan is toegevoegd. Deze kaas komt al uit de middeleeuwen en is met de jaren alleen maar lekkerder geworden. In die tijd was Brabant rijk en welvarend en vonden ze dat je van alles extra moest kunnen genieten. Alphen ligt vlak bij de Belgische grens en die dropje is alleen bekend van deze heerlijke kazen!



woensdag 7 december 2016

Speciale Wijnkaart @PHE

Naast onze wijnkaart met de wijnen die we per glas schenken, ook wel de huiswijnen genoemd hebben wij ook nog een uitgebreidere wijnkaart. Deze wijnen worden niet vaak gekozen omdat ze duurder zijn en iets complexer in smaak. Ik denk dat de vraag naar deze wijnen niet aanwezig is bij ons op het bedrijf. Ontzettend zonde natuurlijk want er zitten een hoop lekkere tussen...

We hebben vijf rode wijnen op onze uitgebreide wijnkaart verdeeld in 3 categorieën ; Fris & elegant, vol & rond , Krachtig.



Wijnkaarten bij de Smaakmakers.

Bij restaurant de Smaakmakers hebben we twee verschillende soorten wijnkaarten. Namelijk 1 wijnkaart waarbij we alles per glas & fles schenken en een wijnkaart waar de wijnen alleen per fles zijn te bestellen.

Meestal worden de wijnen van de huiswijnen kaart besteld, dat is de wijnkaart waarbij alles per glas is te bestellen. We hebben op deze kaart heel veel keuze omdat alle wijnen open zijn kunnen we de gast ook even laten proeven.

Ik geef zelf niet zo vaak de wijnkaart standaard, alleen als gasten er om vragen. Dat komt omdat ik het zelf heel erg leuk vind om de wijnen mondeling toe te lichten en om voor te laten proeven.

We hebben 4 Witte wijnen open. Waaronder :

L´impossible Sauvignon Blanc ;
   -  Herkomst : Frankrijk

Vicente Gandia - Nebla, Verdejo ;
   - Herkomst : Spanje

Laroche - Chardonnay Oaked ;
   - Herkomst : Frankrijk

Sankt Amadeus - Liebfraumilch
   - Herkomst : Duitsland

________________________________________________

We hebben 3 rode wijnen open. Waaronder:

L´impossible Merlot
   - Herkomst: Frankrijk

Urmeneta - Cabernet Sauvignon
   - Herkomst : Chili

Luigi Bosca - Finca la Linda, Malbec
   - Herkomst: Argentinië

________________________________________________

We hebben 1 rose open namelijk:

L´impossible Grenache Rosé
   - Herkomst : Frankrijk

________________________________________________


Door ons grote aanbod aan open wijnen verkopen we ontzettend veel wijn. De drempel ligt vele male lager dan als je wijnen per fles verkoopt. Natuurlijk is het in verhouding altijd voordeliger om een fles te kopen als gast. Maar gasten zijn altijd bang dat ze hem niet op gaan krijgen. Al zien wij in de praktijk dat die fles toch wel degelijk snel leeg gaat!

maandag 5 december 2016

L'Impossible, Chardonnay

Mijn favoriete wijn op het werk is de :

L'Impossible, Chardonnay


Ik wou me er graag meer in verdiepen daarom ga ik alle wijnspecificaties uitwerken, ook wel de vinificatie genoemd. 


Wit / Frankrijk / Languedoc / 2015


Soort: Wit-vol & zacht
Wijntype: Wit
Jaar: 2015
Smaak: Bleekgeel van kleur, met tonen van honing, bloemen en citrus en appels. Een heel erg toegankelijke              smaak.
Combinatie: Schaal schelpdieren / vis / kalfsvlees / varkensvlees / gevogelte / romige witte schimmelkazen /                      als borrel.
Druivenras: Chardonnay
Land: Frankrijk
Streek: Languedoc
Alcohol: 13%
Serveren: 10 t/m 12 graden



Dineren bij de Smaakmakers.

Het restaurant bij Princess hotel Epe heet restaurant de Smaakmakers, bij alle aangesloten Princess hotels heten alle restaurants het zelfde.

Het restaurant hoort natuurlijk bij het hotel, maar is ook een begrip op zich. Ik denk dat wel 80% van de gasten in ons restaurant hotelgast is, de andere 20% zijn gasten van buitenaf. Voor een hotel vind ik dat er best wel veel gasten van buitenaf komen. Mede dit komt door de verschillende restaurant acties waar wij ons bij hebben aangesloten. Onder andere de Albert Hein actie, en de Jumbo actie. Hierdoor krijgen wij best wel veel aanloop van gasten die normaal nooit in ons restaurant zouden komen.

Bij Princess hotels hebben we dan ook bij elk restaurant de zelfde menukaart en natuurlijk ook de zelfde opzet van de kaart. Wij werken in 3 verschillende categorieën namelijk: lekker, heerlijke en culinaire gerechten. Bij de lekkere categorie staan de beginprijzen. Het is een soort van upgrade naar je eigen prijsklasse niveau kaart. Omdat je bij het heerlijke gedeelte 2,50 euro moet bij betalen en bij het culinaire betaal je 5,00 euro bij. Zo is een start menu voor-hoofd-na dus 27,50 euro en kan dit oplopen tot 42,50 per persoon. Daarnaast is er nog genoeg bij te bestellen zoals bijvoorbeeld frietjes of rozenvalaardappelen bij het hoofdgerecht. Onze kaart is er voor gemaakt dat je lekker uit eten kan voor weinig geld, maar je kan het altijd upgraden naar je eigen wensen. Ik denk dat onze kaart heel goed werkt, omdat zo iedereen zelf kan bepalen wat hij of zij graag wilt eten.

Bekijk de kaart: /dinerkaart Princess Epe



donderdag 10 november 2016

Klachten, wat nu?

Hoe gaan we om met klachten?
* Waarom krijgen we klachten?
   - De verwachting van de gast komt niet overeen met de werkelijkheid, de gast is teleurgesteld.
* Vinden mensen het fijn of makkelijk om te klagen?
  -Doorgaans ervaren mensen een drempel om te klagen, en om zich te uiten over hun teleurstelling. Ze willen de sfeer niet verpesten, ze voelen zich schuldig naar hun gezelschap ect.
* Waarom is een klacht een kans?
 -  Als gasten niets zeggen kunnen wij er ook niets mee en weten wij niet waar het fout is gegaan. We kunnen leren van de ervaringen van een gast en daarom is het een kans.
* Wat kan jij doen bij een klacht?
- We nemen een klacht serieus omdat het een kans is. Bedank de gast voor het delen van zijn onvrede.

Klagen is GEK.

G= Gelijk geven in het gevoel van de gast en pas hier emotie toe
E= Excuses aanbieden
K= Klacht oplossen

Aandachtspunten
- Zeg nooit; Ja, maar...
- Geef nooit de schuld aan je collega´s
- Voorkom bagatelliseren

Bonus tips
- Maak oogcontact
- Glimlach
- HOME
- Matrix

HOME gastvrijheid programma F&B

Bij de F&B hebben wij een vaste procedure om met gasten om te gaan. In onderstaande tekst ga ik dit piekfijn uitleggen.

Ontvangst
* Glimlach en neem initiatief in de begroeting van de gast
* Verwelkom de gast, vraag wat je kan betekenen voor de gast
* Is er een reservering voor u gemaakt? Onder welke naam?
  ´ Mag ik u voorgaan naar de tafel meneer ... ?´
* Begeleid de gast naar de tafel. Heeft de gast een tafelvoorkeur?
* Vertel wat je gaat doen.
  ´ Ik kom zo bij u met de kaart´

Kaart presenteren
* Kaart vasthouden en open presenteren
* concept uitleggen
* upsel moment toepassen
* Afhankelijk van het aperitief, wilt u de wijnkaart nog zien?
* Water aanbevelen
* Stel je altijd voor aan tafel

Tijdens verblijf
* Blijf in de buurt van de tafel
* Blijf om je heen kijken, wil er iemand aandacht?
* Zorg ervoor dat de glazen gevuld zijn voor de volgende gang
* Tevredenheidscheck, is alles naar wens?
* Pas de juiste etiquette toe
* Is de wachttijd langer? Informeer de gast

Dessert
* Kaart brengen. ( niet vragen)
* geen dessert? vraag alternatief

Vertrek
* Bij positieve feedback vraag naar wat er goed ging
* Bij negatief vraag wat er mis ging en toon emotie.

Upsell programma

Bij PHC hebben we sinds kort een upsell programma voor alle aangesloten hotels. Het doel hiervan is om werknemers te stimuleren net dat beetje extra te verkopen. Daarvoor worden 4 producten geselecteerd waarvan de bediening extra kan upsellen. Ook gebruiken ze dit systeem bij de receptie. Daar kunnen ze bijvoorbeeld een kamer upgrade upsellen.

Bij de bediening hebben we 4 producten die we extra kunnen upsellen namelijk: bitterballen, gebak, frietjes en broodmandjes. De bedoeling is dat we het extra verkopen, dus als gasten er om vragen telt het niet mee. De kunst ervan is gasten niet te veel te vertellen.

Voorbeeld upselling:
Ik breng gasten de kaart in het restaurant en leg de kaart uit. Daarbij vertel ik niet dat er bij de hoofdgerechten geen frietjes zitten. Ik vraag wat gasten willen drinken en of ze misschien niet tijdens het uitkiezen van de gerechten al vast wat brood willen. Mochten ze dit wel willen is dit al 1 upsel punt. Zodra ik de drankjes heb gebracht neem ik de gerechten op. Mochten ze niet al hebben gevraagd om frietjes leg ik de gasten uit wat er allemaal bij het gerecht komt en wat niet. Dan vraag ik; had u er dan ook wat frietjes bij gewild? Meestal willen gasten dit wel en is er weer een upsel punt bij.

Dit upsell programma werkt in teams in het bedrijf. Dus je kunt als team winnen, en ook als individu en ook als hotel. Welk hotel verkoopt het best? En welk team is het meest gemotiveerd?

Natuurlijk zit er ook een winnende kant aan dit programma, namelijk al je punten worden opgeteld in een interactief programma via de computer. Hierop kun je zien hoeveel punten je hebt en kun je deze uitgeven aan verschillende dingen. Je kan bijvoorbeeld je punten verzilveren in een etentje of in een hotel overnachting. Dit motiveert heel erg en hierdoor word er meer verkocht. Het programma is nog te kort bezig om te kunnen zeggen hoeveel procent meer omzet dit oplevert. Maar het is in ieder geval erg leuk en motiverend om te doen.

Mijn ervaring met dit programma is erg goed. Op dit moment sta ik boven aan, misschien niet helemaal eerlijk omdat ik gewoon vaak op de werkvloer ben. Maar in verhouding upsell ik gewoon meer. Ik heb er tijd voor en vind het motiverend om te doen.

Hier kunnen andere bedrijven nog wat van leren!

Home Matrix

Wij gebruiken bij PHC de HOME Matrix. Dit is een schema waar wij in kunnen vinden hoe we situaties aan kunnen pakken. Van klachten tot juist leuke gebeurtenissen.


Dit is erg handig bijvoorbeeld wat kun je doen als een gast jarig is? Dan kun je ze iets laten trekken uit de Princess snoep automaat, en vers fruit op de kamer, fles wijn op kamer, ontbijt op bed en gratis faciliteiten geven. 

Klachten voorbeeld: een slachtoffer van diefstal, Iets uit de princess snoep automaat, ontstress thee set, en een slaapmasker. 

Het is een klein stukje service waardoor de gast weer een glimlach op zijn/haar gezicht krijgt.


Geschiedenis Princess Hotels.

Hoe het begon.

In 2007 heeft vastgoed onderneming Annexum zes Golden Tulip Hotels in Nederland gekocht. In julie 2014 is de overstap gemaakt naar een eigen hotelmerk, Princess Hotel Collection. Dit hotelmerk wordt door onze eigen organisatie ontwikkeld en in de markt gezet.

Aangesloten hotels.

PH Loosdrecht-Amsterdam
PH Amsersfoort
PH Epe
PH Beekbergen
PH de wipselberg
PH victoria

3 hotels met een franchise contract.

PH Dorhout Mees
PH Oostergoo
PH Bergfrieden

De organisatiestructuur.

De Ouborg Groep is eigenaar van het merk Princess, bekend van de huishoudelijke apparaten. De Ouberg Groep en Princess Hotel Collection hebben een samenwerkingsovereenkomst. Wij gebruiken de naam Princess vanwege de naambekendheid en het grote netwerk van het merk. PHC kent geen hoofdkantoor maar heeft een aantal afdelingen gecentraliseerd. Het commerciële team, waaronder het centrale booking office, bevindt zich in PH Victoria in Hoenderloo, waar alle aanvragen worden behandeld. Het complete Financiële team werkt vanuit PH Amersfoort.

woensdag 14 september 2016

Home cursus

Afgelopen weekend heb ik de HOME cursus gevolgd van Princess Hotel Collection. Dit is het handboek voor het gastvrijheidsprogramma.

Deze cursus was in Princess Hotel Amersfoort. Dit was erg leuk omdat ik het wel interessant vond om een ander Princess hotel ook te zien. Het begon om 9:30 s´ochtends en ik en mijn 3 andere collega´s die deze cursus ook deden waren natuurlijk ruim optijd. We werden ontvangen met een lekker bakje koffie, en toen kon de dag beginnen !

De cursus ging vooral over hoe de organisatie structuur tot stand is gekomen en hoe Princess hotel collection van zijn gasten zijn ambassadeurs maakt.

De MISSIE: Wij zijn een professioneel team dat door een onderscheidende HOME gastvrijheid van iedere gast een ambassadeur maakt!

Dit willen de bedenkers en het management van Princess hotel Collection bereiken. Home staat natuurlijk ergens voor. Om te weten waarvoor zouden we het even moeten ontleden.

HO: Hoffelijke omgangsvormen
M: meer vragen
E: Emotie

Wij willen ons graag onderscheiden en een 9+ organisatie worden.

HO: wij begroeten elke gast met een glimlach
  - Wij bieden overal hulp en oplossingen
- Wij zijn elegant in ons taalgebruik.

dit zijn enkele voorbeelden.


M: Hoe was u reis?
Heeft u goed geslapen?

E: Wat fijn dat u voor PHC kiest!
klacht: wat vervelend voor u !


kortom, een korte uitleg van het home gastvrijheidsprogramma.

De eerste week bij Princess hotel in Epe.

De eerste 2 weken zitten er al weer op van het 3e leerjaar. Het 3e leerbedrijf en daarmee ook het laatste jaar van de opleiding HCEM.

Ik viel gelijk met de neus in de boter, wat een drukke weken zeg! het was wel weer even wennen natuurlijk aan een andere werkplek met nieuwe collega´s. Maar het was gelijk ook ontzettend druk, zo druk hadden ze het in tijden niet gehad dus dat begon gelijk lekker. Misschien zelfs wel fijn zo ben ik gelijk goed in het werk gekomen.

Mijn beeld van het hotel is wel verander. Misschien komt dat ook wel doordat het nu zo druk is en is dat maar tijdelijk. Ik vind het werk best wel zwaar omdat de werkdagen gewoon lang zijn en ik soms een dag meer werk. Dit moet ik zelf ook snel aan gaan pakken want ik ga hier straks stuk om. Ik ervaar geen gevoel meer van rust als ik vrij ben, misschien ook omdat ik nog echt weinig vrije dagen heb gehad. Ik voel me een beetje de sinasappel die word uitgeperst. Dus dat gaan we zo snel mogelijk bespreken.

Verder ben ik erg blij met mijn nieuwe collega´s, en erg leuk en gezellig team! Of ik aankomend jaar nog iets ga leren weet ik niet. Ik ben gewoon blij als ik het heb afgerond zodat ik verder kan gaan. Ik zie het als een tijdelijk jaar.


maandag 8 augustus 2016

Een nieuwe baan!

1 september begin ik aan mijn laatste leerjaar van de opleiding Hotel-Congres- en Evenementen management. Ik ben blij dat het mijn laatste jaar is zodat ik hierna weer kan verder kijken met wat ik in de toekomst wil gaan doen.

1 september begin in mijn leerjaar bij Princess Hotel in Epe. Ik had hier gesolliciteerd en werd 2 maanden geleden aangenomen voor de functie ; leerling leidinggevende bediening. Ik heb heel erg zin om hier aan de slag te gaan en om mijn studie af te ronden.

Mijn beeld van het hotel is heel goed. Iedereen lijkt me erg aardig en het ziet er naar uit dat ik hier veel kan leren. Ik ga echt alles uit mijn laatste jaar halen!

Wat ik hierna wil gaan doen is nog redelijk vaag. Ik denk dat ik uit de horeca ga. Ik vind de horeca leuk, en ik ben er goed in. Maar ik haal mijn voldoening hier niet uit. Daarom ben ik opzoek naar een studie die echt bij mij past. Daar heb ik nog een jaar de tijd voor. Laten we eerst maar deze studie afronden!

Ik heb er heel veel zin in!

Laatste weken bij Mercure Hotel Zwolle.

De laatste 3 weken van mijn leerjaar bij Mercure Hotel Zwolle zijn aangebroken. Ik vind het heel jammer om weg te gaan maar het is ook een fijn gevoel om weer aan iets nieuws te beginnen.

Ik heb bij Mercure veel geleerd. Vooral het banqueting gedeelte, want dat kende ik nog niet. Ook heb ik geleerd om echt zelfstandig te werken en leiding te geven over mijn collega´s. Ik heb bij Mercure veel ruimte gekregen om dingen te leren die ik nog niet wist. Zo kon ik bij al mijn collega´s terecht voor vragen en om dingen te leren. Dat vond ik erg fijn, want je kan zoveel van elkaar leren als je ervoor open staat!

Of ik het werk echt ga missen weet ik niet. Ik heb het nu wel weer gezien eigenlijk. Een jaar is kort natuurlijk maar ik denk wel dat ik alles uit mijn leerjaar heb gehaald en dat ik niet nog veel meer zou kunnen bijleren bij Mercure. Het meeste ga ik mijn collega´s missen. Ik heb echt een hele leuke, gezellige en vooral leerzame tijd met hun gehad.

Ik ben erg dankbaar voor het afgelopen leerjaar bij Mercure, en ik zal het al mijn medestudenten aanbevelen omdat het een heel leuk educatief leerbedrijf is.


donderdag 4 augustus 2016

Wijnspecificatie Chunky Red Double American Oak.

Dit is toch echt wel mijn favoriete wijn op het werk. Een heerlijke zinfandel waar ik de wijspecificaties van heb uitgewerkt.

Type wijn:        Rood
Appellatie:        I.G.T. Puglia
Wijnhuis:          Mare Magnum
Wijnstreek:       Puglia, deelt met Sicillië de tweede plaats qua wijnproductie in Italië. Hier is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. 
Proefnotities:    Donkere bessen, eikenhout, munt, vanille, cassis, chocolade, koffie en drop. 
druivensoort:   100% Zinfandel
Bodem:            kleibodem, zand
Serveertemperatuur:  16 tot 18 graden
Wijn/spijs advies:  Stevige maaltijd, zoals rood vlees.


Het speciale aan deze wijn is dat de druivensoort oorspronkelijk uit Amerika komt, en zoals het etiket eruit ziet lijkt het een Amerikaanse wijn. Maar het is echt een Italiaanse wijn!

En héééééérlijk, echt een topper!

Wijn, bier & fris.


Bij mercure veranderd elk half jaar de wijnkaart. Kortgeleden is dat weer gebeurd. Samen met een collega hebben we alle wijnen geproefd en beoordeeld. En hebben we verschillende wijn-spijs combinaties besproken. Dit was erg leerzaam om te doen en erg leuk!
Hieronder zie je onze nieuwe wijnkaart. 






Ik vind het persoonlijk heel erg leuk om gasten wijnadvies bij hun eten te geven. En om er een missie van te maken als een wijn iets minder goed verkoopt. Als je dan net die fles zinfandel verkoopt die je zo graag wilt verkopen is dat echt super leuk!



Dit is een kleine kaart van alle verschillende frisdranken en bieren die wij hebben. Dit varieerd ook vaak, aangezien we elke keer een andere speciaalbier op de tap hebben.






Zo presenteren wij de wijnen bij ons in het restaurant!

Zomer vd Valk vs Mercure

Een wereld van verschil om vorige zomer bij van der Valk hotel Zwolle te werken en nu deze zomer bij Mercure hotel. Wat me beter bevalt? Geen idee..

Ik vergelijk graag m´n ervaringen bij verschillende bedrijven met elkaar en dat ga ik in deze blog even samenvatten.

Toen ik vorig jaar mijn leerjaar bij van der Valk begon had ik al 3 jaar horeca ervaring waaronder ook terras lopen bij verschillende bedrijven. Bij van der valk is het de hele zomer topdrukte in het restaurant. van s´ochtends tot s´avonds. Het terras zit met elke zonneschijn bomvol en het was altijd onwijs hard werken en zweten op het terras. Iets wat ik opzich wel leuk vond. Maar 5 dagen in de week breekt je wel op. Daar in tegen is het bij mercure heel anders.

De hotelbezetting is prima, we zitten bijna elke dag helemaal vol. Maar in de F&B is het nogal wisselvallig. S´middags is er niet zoveel te doen omdat we geen lunchbuffetten hebben. Dat komt doordat de banqueting afdeling erg rustig is deze tijd in de vakantie.

s´avonds is het wel erg druk. Door alle buitenlandse gasten die bij ons een hapje komen eten. Ik denk dat we ongeveer 20% nederlandse gasten in huis hebben. De rest is Duits, Frans of Engels. Wel een gezellige boel!

Bardiensten

Veel collega´s van mij moeten vaak bardiensten draaien, ik heb het afgelopen jaar niet heel vaak bardiensten gedraaid. Maar afgelopen week moest ik er toch aan geloven, ik had een bardienst!

Bardiensten beginnen altijd om 5 u smiddags. Je mag dan om 16:30 op werk komen om alvast wat te eten zodat je je dienst kan beginnen op een volle maag.

De bar is elke dag geopend van 17:00 tot 01:00. En op sommige dagen ook overdag, dat is echt een uitzondering en hierover heb ik al vertelt in mijn voorgaande blog: proeflokaal.

Als je begint met je dienst zorg je eerst dat je alles hebt wat je nodig hebt in je bar. Zoals: de kassa, ijsblokjes, munt voor de munt thee, citroentjes enzovoort. Meestal ligt dit er nog wel van de avond ervoor maar dat moet altijd even gecheckt worden. Of het nog genoeg is of of het nog goed is voor gebruik. Als je dit alles voor mekaar hebt ga je alle dranken sorteren op de glazen planken in de bar.

We sorteren dit als volgt: goedkope Whiskeys (4,50 per glas), duurdere Whiskeys (9,50 per glas), likeuren, cognac, en goedkopere mixdranken zoals vodka.

Zodra alles op zijn plek staat en de kaarsjes branden en alle tafels zijn schoongemaakt, kan je dienst echt beginnen.

De bar is open voor gasten die alleen wat willen drinken, of liever iets eten in onze bar dan in ons restaurant. Meestal zitten er de hele avond wel gasten aan de bar aan een lekker speciaal biertje. Of als er een belangrijke voetbalwedstrijd is voor de beamer met een lekker biertje of borrel.

Het is gezellig om in de bar te werken, maar het is niet echt mijn ding. Ik vind het leuker om in het restaurant te werken omdat ik me daar iets meer kan uitsloven naar gasten toe. In de bar is er toch een ander sfeertje, meer ongedwongen zou ik het noemen.

Als de laatste gasten weg zijn kan er worden opgeruimd en worden afgesloten zodat de volgende dag een andere collega er weer aan de slag kan gaan.

MM- verkoopgesprek

Fictief verkoopgesprek van het 3 gangen keuze menu - Mercure Menu.


Ik heb hier voor u ons heerlijke Mercure menu, u kunt kiezen uit 5 voor, 5 hoofd en 4 nagerechten. Het kost 28,75. Mochten 3 gangen voor u iets teveel zijn kunt u ook alle gangen apart bestellen. Mocht er 1 gerecht zijn die u erg aanspreekt, en is er een gerecht van onze normale menu kaart die u ook erg lekker lijkt kunt u deze natuurlijk ook combineren. De prijzen van de losse gerechten staan onder aan het Mercure menu. Mocht u een voor en hoofdgerecht al hebben besteld en zit u daarna al erg vol, kunt u in plaats van het nagerecht natuurlijk ook een heerlijk kopje koffie of thee van ons krijgen. Had u er een lekker wijntje bij gewild? Op onze wijnkaart staan al onze wijnen piekfijn uitgewerkt, maar mocht u toch niet zo goed u keuze kunnen maken i.v.m. het combineren bij uw gerecht? Wij adviseren u graag! Ook zijn alle wijnen per glas te bestellen, om te voorkomen dat u tegen u zin een hele fles leeg moet drinken. Eerst 2 glaasjes prosecco? Komt eraan!


Heeft u een keuze kunnen maken? (gelijk zet ik wat brood met kruidenboter op tafel zodat ik daar niet nog een keer voor hoef te lopen)


--- Gasten kozen het mercure menu, 2 personen 3 gangen.
---  1x de carpaccio 1x de mosterdsoep
---  1x de ribeye   1x de zalmfilet
---  1x de cheesecake  1x het kaasplankje


Hoe wilt u de rib eye het liefst hebben? Rood, medium of iets meer doorbakken? Of het liefst ergens tussen in? ( Door het soort gasten in te schatten gebruik ik iets makkelijker taalgebruik of juist een iets professionelere woordenkeus. )


De gasten krijgen het voorgerecht uitgeserveerd, en de glazen prosecco zijn inmiddels op. Had u nog graag iets willen drinken bij uw voorgerecht? De gasten willen graag de witte droge huiswijn drinken bij hun voorgerecht. Ik zorg dat de wijn snel op tafel staat zodat de gasten hun wijntje heerlijk met hun voorgerecht kunnen combineren.


Tussen door vraag ik even of alles naar wens is.


De gasten hebben het voorgerecht op en ik haal het netjes uit met de vraag: ´ Had het u gemaakt?´. De gasten reageren uitbundig met dat het heerlijk was. In de glazen van de gasten zit nog een beetje wijn dus ik schat in dat als het hoofdgerecht er is de glazen wel leeg zijn. Ik vraag had u er misschien een flesje water bij gewilt? De gasten reageren met : ´oh dat zal wel lekker zijn ja!´. ´Still of bruisend?´: is de daaropvolgende vraag van mij. De gasten gaan voor still, en ik breng zo snel mogelijk de fles spa blauw.


Het hoofdgerecht is inmiddels klaar en ik serveer die uit met de bijpassende garnituren. De wijnglazen zijn inmiddels leeg, ik vraag:´ Had u er nog een wijntje bijgewilt?´ De gasten antwoorden met:´op de wijnkaart zagen we een heerlijk glas apostelhoeve die vast wel lekker bij de zalmfilet past, en de rode huiswijn lijkt me wel erg lekker bij de rib eye!. Een prima combinatie antwoord ik, en ik haal de gevraagde wijntjes op. Bij voorkeur schenk ik de wijnen van de wijnkaart aan tafel in, zodat de gasten precies weten wat ze drinken.


Tussendoor vraag ik nog eens of alles smaakt en of de garnituren voldoende zijn.


De gasten zijn uitgegeten en ik vraag of het aan de wensen voldeed.


Ik vraag het nagerecht uit, en die is er vrij snel. Ik vertel de gast bij het kaasplankje welke kazen er vandaag allemaal op liggen. Ik anticipeer snel op het feit dat de gast niks meer te drinken heeft en vraag of de gast met het kaasplankje een bijpassend glaasje rode port erbij wilt. De gast reageerd verrast en stemt daarmee in. De gast met de cheesecake wil het houden bij het water wat er nog in zijn glas zat.


ik serveer de rode port en zie dat de gast al een hapje heeft gehad, waarbij ik gelijk vraag: ´ En, smaakt het? ´ De gast reageerd enthousiast dat het heerlijk is.


Eenmaal uitgegeten van het nagerecht vraag ik of ik ze nog kan verblijden met een kopje koffie of thee. Ook probeer ik een koffie compleet te verkopen met een aantal heerlijke lekkernijen en bonbons. De gast vertelt me dat ze al erg vol zitten, maar toch een espresso en een koffie willen.


Ik serveer de espresso met een glaasje ijswater en de bijhorende dingen, en ik serveer de koffie met de bijbehorende dingen. De gast met de koffie vraagt of hij ook een glaasje ijswater erbij mag. Waarop ik zeg;´ Natuurlijk!´


De gasten zitten heerlijk na te kletsen en ik vraag of ik nog iets voor te kan betekenen, ze vragen de rekening die ik daarna gelijk breng. Ze zetten het op hun kamer en geven een mooie fooi erbij. Ze staan op en ik wens ze nog een fijne avond toe en ik zeg hopelijk tot de volgende keer! Waarop ze reageren:´ dat lijkt me wel!´.

donderdag 28 juli 2016

Schoonmaken

 Elke week moet er natuurlijk goed worden schoongemaakt. Zo voorkom je achterstallig werk. Hiervoor is een lijst opgesteld met alle taken die elke week moeten worden uitgevoerd. Het is heel belangrijk dat als er een moment voor is je gelijk gaat schoonmaken. Er zitten namelijk best wel wat vervelende klusjes tussen.

Bijvoorbeeld alle stoelen schoonmaken. Dit is ontzettend veel werk en je bent er zo 3 uur mee bezig. En natuurlijk heeft niemand zin om 3 uur achter elkaar te gaan schoonmaken.

Het is ook heel belangrijk dat je de data van schoonmaken erbij zet. Zo voorkom je dat er 2 dagen achter elkaar het zelfde gebeurt. En het is ook belangrijk dat er staat wie het heeft schoongemaakt. Zo kan je vragen stellen aan de persoon die het heeft gedaan als het niet helemaal proper is.

Dit is onze schoonmaaklijst. 

We hebben ook natuurlijk een speciale schoonmaaklijst voor de banqueting, de keuken de receptie en voor de bar. Deze moeten elke week allemaal gebeuren door de gene die op de afdeling staat. 
Zo houden we het samen netjes en proper!

Terras bij Mercure Hotel Zwolle.

De zomer is weer in volle gang, de temperaturen lopen weer lekker op en dat betekend ... terrastime! Bij van der Valk heb ik heel wat dagen in de snikhete zon op het terras gelopen. Het verschil is wel groot als je het vergelijkt bij Mercure. Het terras is minder groot, en wat minder gewild. Dit komt voornamelijk omdat we gewoon heel veel zakelijke gasten hebben. Of heel veel toeristen die er overdag niet zijn omdat ze dingen aan het bekijken zijn. Toch zitten er regelmatig gasten op het terras om een lekker ontbijtje te eten, of om lekker te lunchen of om lekker te dineren. Ook een borrel drinken, of een frisje op het terras drinken is erg populair in de zomer. Dat is natuurlijk van zelfsprekend, want wie wil er nou binnen zitten als de temperaturen zo lekker zijn buiten?


Ons hotel zit natuurlijk aan de snelweg, en helaas je kan dat wel horen als je op het terras zit. Maar het is niet zo heel vervelend. Laatst had ik het erover met een gast, en ik stelde hem voor : Wat nou als je doet alsof het de zee is die je hoort? De gast lachte en zei, nou inderdaad het klinkt bijna precies het zelfde! 

De natuur om het terras heen is ook erg mooi en goed onderhouden. Er is heel veel groen om het gebouw heen en gasten vinden dat heerlijk. 


Op het terras maken we geen gebruik van runners of mensen die alleen de drankjes opnemen of eten brengen ect. Nee iedereen doet alles samen. Dat is wel prettig zo kan je het afwisselen als de temperaturen te hoog zijn om de hele dag in de snikhete zon te staan. 



Zalen zetten op de banqueting

Boven op onze Banqueting afdeling bij Mercure hotel Zwolle, moeten er natuurlijk ook geregeld zalen worden gezet voor al onze zakelijke gasten. Dit doe je na de hand van de afspraken die er zijn gemaakt met de gasten. Deze afspraken gaan vooral over hoe de zaal eruit moet zien en welke benodigdheden er in de zaal aanwezig moeten zijn.

Zo kwam er van de week een aanvraag binnen van een bedrijf dat een examen wou afnemen in een van onze vergaderzalen. Deze aanvraag werd geaccepteerd, en ik mocht de zaal zetten.

Ik begin altijd met alle stoelen uit de opberghokken te slepen, dan heb je het zwaarste werk maar vast gehad! En daarna Zet ik de tafels op de juiste plekken.

De tafels zijn allemaal inklapbaar, dat maakt het wat makkelijker om ze te verplaatsen.
Deze opstelling heet: schoolopstelling.



Later die dag kreeg ik een aanvraag voor een caberet opstelling, voor ongeveer 40 tot 50 personen.
Deze zaal mocht ik ook zelf zetten en het was best wel een klus.

Dit was het eindresultaat:



Ik vind zalen zetten niet erg om te doen, omdat je het lekker in je eigen tempo kunt doen. Maar ik vind het wel een beetje saai om het de hele dag te doen. Als je een drukke dag hebt op de zalenafdeling kan het zijn dat je ongeveer elke zaal opnieuw moet zetten. En dat zijn er soms 16 stuks in totaal. Daar ben je dan echt heel lang mee bezig, en dan is het wat minder leuk. Maar goed... het moet gewoon gebeuren!

De verschillende menukaarten - Mercure Hotel Zwolle

Bij Mercure Hotel te Zwolle, hebben wij verschillende menu kaarten. Vaak is het zo dat in het restaurant 1 menu kaart is waar alles op te vinden is. Bij ons ligt dat dus iets anders..

Dit is onze lunchkaart. Deze is dagelijks vanaf 11 uur s´ochtends beschikbaar tot 5 u in de middag. Op deze kaart vind je al onze lunchgerechten, zoals :´ salades, soepen, lunchspecials, eiergerechten en diverse belegde broodjes. Gasten kunnen eventueel ook gebruik maken van het lunchbuffet, als dat geopend is. Dit verschilt per dag.






Dit is onze diner kaart. Deze word geserveerd vanaf 5 u s´middags tot 10 u in de avond. Dat is ook het tijdstip waarop de keuken sluit. Deze gerechten zijn allemaal los te bestellen en hier geld nooit een speciaal arrangement voor. Je betaald dus alles per gerecht, ook als je een voor,-hoofd,- en na gerecht neemt. Het is een kleine kaart, en deze kaart word landelijk aangehouden bij de Mercure hotels die bij ons zijn aangesloten. Zo zijn wij dus ook niet bevoegd iets aan de kaart te kunnen veranderen als we dat zouden willen. 


Dit is ons Mercure 3 gangen- keuzemenu. Naast onze dinerkaart hebben we dit keuzemenu. Het is een 3 gangen keuzemenu voor 28,75 euro. Naast de 3 gangen kan je er ook voor kiezen om de gerechten afzonderlijk van elkaar te bestellen. De voorgerechten kosten 11,50, de soepen 6,50 de hoofdgerechten 21,50 en de desserts 6,50. Je kan het dus beter als menu kiezen zodat je goedkoper uit bent. Maar het is dus mogelijk om te combineren met de gewone diner kaart. 



vrijdag 22 april 2016

Proeflokaal

Onze bar genaamd : ´Bartjens´ / proeflokaal, is normaal gesproken alleen s´avonds open vanaf 5 uur. Maar de laatste tijd begint het op de zalen weer lekker druk te worden waardoor je een ontzettend drukke lunch hebt in het restaurant. Afgelopen week was dat het geval, ongeveer 150 lunchbuffet en dat past niet in het gewone buffet gedeelde. Hierdoor hebben we ons à la carte gedeelte in het restaurant ook voor het lunchbuffet gebruikt.

Maar omdat we dit hadden gedaan hadden we geen ruimte meer voor de à la carte lunch, dit hielden we die dag in de bar. Ik stond de hele dag ingepland op ´proeflokaal´ dienst. Dit had ik nog nooit eerder gedaan en vond het daarom ook wel leuk om is te doen.

Ik sta normaal nooit in de bar en vond dit een goed moment om daar een beetje mijn weg te gaan vinden. Eigenlijk veranderde er niet zoveel want het was gewoon ´a la carte´'. Maar toch het is weer een nieuwe locatie om te werken dus is het wel weer even zoeken naar waar alles staat.

De dag verliep soepeltjes en best wel rustig eigenlijk, ik kreeg de drukte niet mee wat er allemaal in het restaurant gebeurde. Het was uiteindelijk nog best wel druk maar het liep wel lekker relaxed omdat niemand in de weg liep.

De dienst was wel erg lang van 8 tot 5, normaal zou ik dit niet lang vinden maar het duurt gewoon erg lang omdat je de hele dag in je eentje in de bar staat.

Ik zou het nog wel eens willen doe als het mij gevraagd werd, er zijn altijd nieuwe dingen waarvan je kan leren!

Externe schooldag ; Librije Zwolle.

Het was weer zover een externe schooldag. Deze dagen vind ik heel erg interessant omdat je kan kijken in het bedrijf van een medestudent. Vandaag mochten we naar de Librije in Zwolle. Dat was nogal wat vond iedereen, want het staat wel bekend als het beste restaurant in Nederland. Met wel 3 sterren! 

We werden hartelijk ontvangen door onze gastvrouw van vandaag Stephanie, ons klasgenootje die bij de librije werkt als leerling. We kregen een heerlijk kopje koffie in nogal wat aparte koffie kopjes, zoals in de foto te zien hieronder. Deze dronken we in de ´loungebar/kelder´ van de Librije. 


Daarna kregen we een rondleiding van Stephanie door heel de librije, eerst gingen we naar de kamers. Alle kamers waren zo mooi en hadden allemaal een eigen stijl gebasseerd op de natuur. 


We kregen bij de rondleiding ook een rondleiding door de keuken en daar werden ons verschillende dingen vertelt over hoe zij hier te werk gingen. Erg interessant. 





Later daarna vertelde de leermeester van Stephanie over de verschillende amuses die de gasten altijd kregen voordat ze gaan dineren. 1 daarvan was de tataar op de hand. En wij mochten dit meemaken. De Leermeester van Stephanie ging bij ieder van ons een tataar op de hand maken. En dat was een hele interessante uitleg & ook nog erg lekker!

Daarna mochten wij genieten van een lunch die ze voor ons hadden voorbereid. Simpel maar lekker en heel gezellig natuurlijk.



Nadat ze ons vol hadden gestopt met verschillende informatie over het hotel & restaurant kregen wij een kleine wijnproeverij. Dit was erg interessant en we gingen ook diep in op de wijnen en alle details ervan. Dit heeft mij erg gemotiveerd om weer meer te gaan doen met wijnen. En het was bovendien ook erg lekker! Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk.




Later hebben we nog even in het winkeltje gekeken van de librije. Hier staan onder andere hun eigen wijnen & producten die ze verkopen.





Het was een zeer motiverende en interessante dag. En ik ben heel erg dankbaar dat we dit als klas hebben mogen doen om een kijkje te nemen in zo´n top restaurant!

Buffetten op de banqueting

Het buffetje op de etage word ongeveer om de 2 a 3 uur veranderd naar het tijdstip. Dat begint met een ontbijt buffetje en zo word het na elk tijdstip van de dag aangepast. Hieronder een aantal voorbeelden van het buffet wat ik zelf heb gemaakt.
Dit is het lege buffet waarmee we elke ochtend beginnen met bouwen van een leuk buffetje.




Dit is het ontbijt buffetje voor alle gasten op zaal. Met croissantjes, koffie broodjes en chocolade broodjes aan de linkerkant. En huisgemaakte lekkernijen op de plateau´s. Aan de rechter kant staat yoghurt met honing en musli.





Daarnaast moeten alle koffie machines ook aan worden gezet en word er melk voor de cappuccino´s aangevuld. Alle gasten kunnen onbeperkt van het koffie&thee buffet genieten en van de lekkernijen.



Thee buffet & Sappen.



Hier staat voor de gasten heerlijk ijswater klaar.
Links : met citroen
Midden: Met sinasappelen
rechts: met limoen



Rond 2 uur word het buffetje veranderd en hebben de gasten geluncht bij het lunchbuffet beneden.
Links ligt vers handfruit.
Op de plateaus liggen verschillende koekjes & verschillende energie repen in stukjes. Boven op het plateau liggen ook verschillende nootjes. 
Rechts daarvan staan verschillende ´Monin´ siropen waarmee je je eigen drankje kan mixen met het ijs wat ernaast staat. 
Helemaal rechts staat een ijs-bokaal met yoghurt en gesneden vers fruit. 


Close-up buffet.




Als de gasten beneden in het restaurant aan het lunchen zijn hebben wij de tijd om alle afwas uit de zalen ze halen. Dit is daarvan het resultaat.




En als er tijd voor is... Is het koffie pauze !






donderdag 17 maart 2016

banqueting

Bij Mercure Hotel Zwolle sta ik ook wel is ingeroosterd op de banqueting afdeling, wij noemen dat :´ETAGE´. Normaal staan er 2 vaste collega´s op de etage, maar als er in het weekend op bijvoorbeeld zaterdag zalen zijn moet er iemand anders op de etage staan. En natuurlijk ook als een van de banqueting medewerkers ziek is of op vakantie.

Wel interessant om nieuwe kennis op te doen, van sheets. Je leert de bedrijven kennen die vaker over de vloer komen en je weet op een geven moment precies wat ze graag willen.

Doordat ik al wel meeting host had gestaan wist ik wel hoe ik de sheets moest lezen en waar welke zalen zaten.

Als banqueting medewerker zorg je ervoor dat alle zalen precies krijgen wat ze willen tot op zekere hoogte natuurlijk. Het is van belang dat je precies weet waar de zalen voor betalen en wat er is afgesproken met de directie over de prijzen. Sommige bedrijven komen zovaak over de vloer dat er een bepaalde prijs is afgesproken die lager is dan andere bedrijven moeten betalen. Hiermee moet je rekening houden met wat je de zalen toezegt.

Als je de ochtend banqueting dienst begin je meestal om 7 uur, maar soms ook om 6 uur als we een BNI ontbijt moeten verzorgen. Dit is een organisatie die op dinsdag ochtend en op woensdag ochtend komen ontbijten, hierover zijn vaste afspraken en vaste prijzen afgesproken.

Sochtends start je de zalen op en check je of alles aanwezig is op zaal dit doe je aan de hand van de sheets. Je zorgt dat alles klaar staat en dat je niet achter de feiten hoeft aan te lopen in de loop van de dag.
Je start de kofffie machines op en zorgt dat er warme broodjes en huisgemaakte koekjes op het buffet liggen zodat ieder fijn zijn/of haar dag kan starten. In de loop van de dag bouw je de buffetten nog een aantal keer op voor de verschillende tijdstippen, hiervan volgt een nieuwe blog met bijhorende foto´s.


donderdag 18 februari 2016

Help, de afwasser is ziek!

Dat kan natuurlijk ook gebeuren dat de afwasser zich ziek meld op het laatste moment. En wat moet je dan? Als je geen vervanger kan regelen? Dan moet je het zelf oplossen.

Zo gebeurde dat van de week dat we geen afwasser hadden. Ik heb bij mijn eerste bijbaantje een jaar in de afwas gestaan en dacht nou dan doe ik het wel! Wat is er nou erg aan een avondje afwassen? Dus vol goede moed liep ik naar de spoel en gelijk zag ik hoeveel afwas er werkelijk stond.

Ik denk dat veel mensen die in de bediening of in de keuken werken neerkijken op de mensen die in de spoel staan, onbewust misschien. Maar afwassen is echt keihard werken. Het verschil tussen de werkdruk is alleen anders. De afwas blijft wel staan, maar gasten niet. Dus of je de afwas nou nu doet of over een uur, het blijft even erg. Bij gasten is dat natuurlijk anders, gasten gaan echt niet een uur wachten tot je ze komt voorzien van een drankje.

Het was wel weer even wennen om in de spoel te staan, en het viel me ook vies tegen. Ik moest echt weer even naar de basics. Uiteindelijk is het goed gekomen, maar een bijbaantje in de afwas is toch echt niets voor mij!

donderdag 28 januari 2016

externe dag de Havixhorst

Vorige week hebben wij een externe lesdag gehad bij de Havixhorst in de wijk. Dit is het leerbedrijf van Anna Hempen die bij mij in de klas zit.

Ik had eerder nog nooit van dit bedrijf gehoord wat achteraf heel raar is omdat het heel erg bekend staat om hun bruiloften. En om het eten wat word geserveerd.

We werden ontvangen met koffie of thee, en heerlijke petit fours die huisgemaakt waren. Dit maakte gelijk al een indruk op me, want ze waren heerlijk. Het hotel ziet er van de buitenkant ook prachtig uit en je voelt gelijk de landelijke sfeer eromheen.

Na de koffie kregen wij een presentatie van Anna over de geschiedenis van het hotel en waar het allemaal mee bekend staat. Erg indrukwekkend en Anna wist er veel over te vertellen. De ´kamer´ waar we deze presentatie kregen had een erg fijne sfeer en je zag de oude details van het oude pand mooi terugkomen. Erg typerend vind ik van het hotel dat je die oude details steeds terug ziet komen.

Na de presentatie kregen wij een rondleiding. Eerst gingen we naar het schathuis een apart gebouw van het hotel. Dit was een ruimte voor speciale gelegenheden, voor bijvoorbeeld recepties en bruiloften met max. 50 gasten. Een erg sfeervolle locatie vond ik zelf en ik kan me goed voorstellen dat mensen hier hun receptie van de bruiloft willen houden.

Daarna gingen we de tuin van het hotel bekijken, een tuin maar 4 x in het jaar beelden worden tentoongesteld. Een aantal beelden stonden er nog en je kon ondanks dat er sneeuw lag er doorheen kijken dat het in de zomer erg prachtig zou zijn.

Daarna zijn we terug het hotel ingegaan, en hebben we de kamers mogen bezichtigen. Prachtige ruime kamers met allemaal een eigen sfeer, heel warm. Ik zou hier niet echt heen gaan om zomaar te slapen, dat is namelijk zonde. Het zijn echt kamers waar je herinneringen wilt maken.

Natuurlijk kregen we ook een lunch geserveerd, zoals altijd. Deze keer was het ander.. Het was zo ongelovelijk goed en uitgebreid. 2 amuses een voorgerecht een hoofdgerecht en een dessert. Zo´n lunch hadden we nog niet meegemaakt met een externe dag. Het maakte veel indruk om me door ook de bijpassende wijnen die werden gepresenteerd. Erg lekker en een goede combinatie.

Aan het eind van de dag hebben we ook nog een wijnproeverij gehad in de wijnkelder. 6 verschillende wijnen die we mochten proeven samen met een heerlijk bord met verschillende ´tapas hapjes´. Erg educatief vond ik zelf, en heb er ook erg van genoten om de wijnen is naast elkaar te kunnen proeven.

Al met al een geslaagde dag, en ik zou iedereen aan raden een keer naar de Havixhorst te gaan!